måndag 12 april
Spel: Can’t Drive This

Spel: Can’t Drive This

17 mars, 2021

Artikel. Partyspel där en kör och en bygger vägen? Jajamen! Can’t Drive This är här.

Det är något härligt med spel som bygger på annorlunda, nya eller knäppa idéer. Snakey Bus (”Masken” + busskörning) och Volt Patrol (racing + stealth) är två exempel på spel vi skrivit om här i Bil & Bostad, och nu kan vi addera Can’t Drive This till skaran annorlunda racingspel.
Can’t Drive This är ett co-op-spel där en kör bil, och den andra – samtidigt! – placerar ut vägen. Det finns två huvudsakliga spellägen, ett där man ska ta sig till ett par ploppar som finns utspridda, och ett där man ska ta sig så långt framåt som möjligt. Om man är fyra som spelar finns även spelläget ”capture the egg”, som jag dock ej haft möjlighet att testa, precis som onlinespelandet (detta skrivs innan spelet är släppt). Det går att spela själv också, och då växlar man mellan bilkörning och byggande. För den som bygger är vyn ovanifrån, och för den som kör är det tredjepersonsperspektiv som gäller. Grejen är den också att kör man för långsamt brinner man upp; det är heller inga vanliga vägblock man placerar ut utan allehanda tokiga grejer.
Jag har sällan haft så roligt med ett spel som jag haft med Can’t Drive This. Det är knasigt, stressigt, lättbegripligt och välgjort (och man kan välja hatt till bilen). De enda möjliga frågetecknen gäller livslängden och tillgången till folk att spela med. Spelet släpps 19 mars och går att köpa redan nu på Steam och till Xbox One, Playstation 4 och Switch.

PETER ÖBERG

Läs mer