måndag 12 april
Tillbaka för att hjälpa andra att hjälpa
Foto: Linus Hallsénius / Discovery+

Tillbaka för att hjälpa andra att hjälpa

10 mars, 2021

Artikel. För 20 år sedan blev snickaren Mattias Särnholm och målaren Johnnie Krigström bekanta för svenska folket genom sin medverkan i tv-programmet Roomservice. Nu år Roomservice tillbaka med en jubileumssäsong där Mattias och Johnnie hjälper kändisar som i sin tur vill hjälpa människor som betytt mycket för dem.

Det var 20 år sedan det första avsnittet av tv-programmet Roomservice sändes, där snickaren Mattias Särnholm och målaren Johnnie Krigström hjälpte människor med olika projekt i hemmet. Programmet blev en framgång och den nya säsongen är den tjugonde i ordningen. Med hela vägen har Mattias och Johnnie varit, hantverkarduon som också hunnit med att medverka i andra program, som Sofias änglar.
Att programmet fyller 20 år firas nu med en jubileumssäsong, Roomservice VIP. Denna gång hjälper Johnnie och Mattias fyra kändisar att i sin tur hjälpa människor som betytt mycket för dem. Det första avsnittet – med skådespelaren Kjell Bergqvist – hade premiär förra veckan på Discovery+, och i de kommande episoderna ser vi bordtennislegendaren J-O Waldner, simproffset Sarah Sjöström och artisten Viktor Frisk. Dessa framgångsrika personer är alla omgivna av människor som stöttat och funnits där för dem under åren, och det är upp till Mattias och Johnnie att hjälpa kändisarna att tacka och ge något tillbaka genom att överraska med efterlängtade renoveringar.
Hur känns det att vara tillbaka med nya Room-service-avsnitt?
– Det känns helt galet att det redan har gått 20 år. Tänk, vi skulle göra tio episoder. Och nu får vi göra tjugonde säsongen under tjugonde året! säger Mattias.
Vad får vi se i den nya säsongen?
– Man kan förvänta sig ett glädjefyllt program där vi hjälper människor uppfylla andra människors drömmar, säger Johnnie.
– Jag tror att de trogna tittarna känner igen sig och att de nya får en kul och härlig stund, säger Mattias.
Vilken är den största skillnaden för er när ni går in i ett projekt nu jämfört med när ni började för 20 år sedan?
– Det är nog att vi är betydligt mer realistiska över hur lång tid saker och ting faktiskt tar. I början av karriären kastade man sig bara huvudstupa in i allt, säger Johnnie.
– För 20 år sen var allt nytt och lite konstigt. Nu har det blivit ett jobb där man fått erfarenhet och ett lugn i att man vet vad som händer och vad som ska hända, säger Mattias.
Är det någon av säsongens kändisar som ni fått en annan bild av under programmet?
– Vi har fått äran att umgås med våra gäster i en vecka, och så klart lärt känna dem lite närmre och justerat den bilden man hade av dem, säger Mattias.
– Vi spenderar ju olika mycket tid med alla kändisarna beroende på hur stort jobbet är, men generellt så ändrades min bild av alla, faktiskt. Jag hade inte träffat någon av dem innan så jag hade en allmän bild baserad på media, och den är ju inte talande för hur någon av våra kändisar är, säger Johnnie.
I era program hjälper ni människor samtidigt som ni också har roligt. Vad är den viktigaste biten för er?
– Jag tycker inte man måste rangordna allt. Roligt, hjälpa och ha öppet sinne är ingredienser man måste ha för att må bra och utvecklas, säger Mattias.
– Man behöver både sött och salt för att må bra själv, säger Johnnie.
Vad har ni för råd att ge till den som behöver fixa något hemma men kanske inte har kunskap eller självförtroende? Ska man våga testa även om det kan bli fel? Och när ska man ta in ett proffs?
– Man bör undvika de saker som kan förvärra eller vara farliga, till exempel rörmokeri eller el. Annars är det bara att köra på och försöka boosta sitt självförtroende. Om man tycker det är kul, vill säga, säger Mattias.
– Allting tar längre tid än man tror, så räkna högt och bli glad istället för att bli stressad för att ni aldrig blir klara. Och köp ordentliga verktyg, tipsar Johnnie.
Mattias, du har ett stort bilintresse och var med och gjorde bilprogrammet Motor för något år sedan. Händer det något på bilfronten – något projekt på gång?
– Jag håller faktiskt på att renovera och snygga till hela drivlinan på min Porsche 356. Kommer kännas kanon i sommar att veta att allt under är nära nyskick. Bruksskick på kaross, superskick under.
... och Johnnie, du är en inbiten cyklist. Är du redo för cykelsäsongen? Kanske skaffat ny cykel?
– Skiter björnen i skogen? Självklart!

PETER ÖBERG

Läs mer