måndag 12 april
Gör som älgarna. Strosa norrut!
Illustration: Maria Wall

Gör som älgarna. Strosa norrut!

10 mars, 2021

Krönika. Jag minns när flyttlassen gick söderut. Vi gjorde motstånd och hittade på kampanjer som ”Vi flytt in’t.”

Det var Stig Lundmark på Ordpolen som låg bakom och som drevs i Expressen. Olle Norell som var chefredaktör på Örnsköldsviks Allehanda ville framhäva Höga Kusten med surströmming och senare anslöt Ronny Eriksson i Piteå som framhävde både palten och pessimismen. Det var ett tag sen, så vad gör vi idag? Och vilka västerbottningar vill bli samtidens hjältar?

Hur många känner till Styggrubba?
Jag sitter på min kammare och funderar på om det behövs några kampanjer idag för att locka folk att flytta norrut, eller för all del stanna kvar. Själv har jag jobbat för flera kommuner här i Västerbotten med blandat resultat. Vildmarksvägen från Stekenjokk in till Jämtland ville jag sälja in för att det var skrämmande tyst i fjällen. I Vilhelminas stora turistbroschyr i mitten av 90-talet gjorde vi ett tärningsspel för regniga dagar i den hyrda stugan där man med ett tärningsslag hamnade i Styggrubba. Har du fikat på Dungers café i Malå? Eller suttit på bron till gården i Missenträsk där Sara Lidman bodde? Eller bott i en stuga på campingen i Fredrika? Har du inte det, har du mycket ogjort.

Köp lägenhet i Sorsele för en krona
Varje kommun i länet vill att du ska besöka dem eller rent av flytta dit. Nu saknas det pengar till marknadsföring i våra fattiga inlandskommuner, men nöden föder ibland kreativitet. Sorsele annonserade ut en lägenhet i sitt kommunala bostadsbestånd för en krona. Ingen ville ju ha den! Men då började telefonerna ringa på kommunkontoret för blev det en stor nyhet som spred sig ända till Ryssland. Alla de här politikerna och byråkraterna i Region Västerbotten borde lära sig lite mer av det exemplet. Jag har läst deras Regionala Utvecklingsstrategi (RUS) som är ett saligt hopkok av kompromisser om hur länet ska säljas. I Västerbotten är det hållbart och innovativt och inte bara näringslivet ska framåt, det gäller även alla föreningar och organisationer i civilsamhället. Alla ska med!
Nej, visa på nackdelarna. Vi säljer ut oss billigt. Därför ska ni satsa här.

Strömmen finns i överskott
Ända sedan ”Vi flytt in’t” har vi framhävt våra naturtillgångar. Skogen, malmen och vattenkraften. Allt det där har vi ”skickat åt Stockholm”. Det som är allra hetast för dagen är dock strömmen, elkraften. Nu har vi inte bara vattenkraften att komma med, här i Norrland byggs vindkraftsparker som aldrig förr. Vi producerar elektricitet som är hållbar och säker men kruxet är att det finns inte kraftledningar nog som kan skicka den där strömmen till södra Sverige förrän om tio år.
Det är ingen tillfällighet att det växer fram en batterifabrik i Skellefteå, att stålverken kan övergå från fossilt till miljövänlig drift, att det byggs kylanläggningar för gigantiska dataföretag. Dessutom är tomtmarken oerhört billig. Så nu gäller det bara att få de här företagen att skatta här också. Så vi kan bygga samhällen med god service!

Den stora älgvandringen
Ett av de populäraste teveprogrammen vid den här tiden i fjol var den stora älgvandringen. La ni märke till att älgarna var på väg norrut? På samma sätt ska vi få storkapitalisterna att strosa hit för längre investeringar. Här är klimatförändringen av godo. När Skåne sjunker har vi fortfarande en landhöjning som pågår på grund av inlandsisen. Jag vet inte om flyget blir detsamma efter pandemin men vi har nu hotellrum i Umeå som gör att vi kan rymma evenemang, kongresser och konferenser som vi aldrig tidigare har haft. När det gäller det avfolkade inlandet är internet draget i princip överallt. Säljer du din lägenhet på Söder eller Östermalm kan du köpa en egen by några mil från kuststäderna. Älgarna visar vägen.

Ja du Nicklas. Gör upp ett scenario för en jättekongress av nåt slag. Eller en mässa. Du får bjuda hit vilka företag du vill, så var så god!

BENNY KARLSSON

Läs mer