måndag 12 april
Nyåker coolare än New York?
Illustration: Maria Wall

Nyåker coolare än New York?

3 mars, 2021

Krönika. En kort lista över västerbottningar som jag uppskattar? Uppdraget antaget!
Det passar alldeles utmärkt nämligen, för jag har i jobbet filat på en lång lista över länsbor som gör bra jobb som positiva påverkare.
En uppgift förresten som kändes enkel, men ganska snart blev ganska knepig.

Direkt blev det frågetecken kring gränsdragningarna. Vilka ska få räknas som länsbor fortfarande?
De som tvingats flytta från Västerbotten så att säga ”i tjänsten”, exempelvis internationella idrottare, de kan väl knappast lastas för att de lämnat länet, tillfälligt. Likadant för folkvalda riksdagspolitiker som kanske har dubbla boenden och pendlar mellan Tjockhult och hemorten – de har också alibi, men sen då?
De som lämnat för bättre jobb och bättre betalt? Det som lämnat av ren fåfänga, i förhoppningen om att bytet till huvudstaden automatiskt ska skrubba av sig på den egna personen, och slutligen de som hellre är en liten fisk i en stor stad än en liten fisk i ett litet samhälle?
Här är frågan: Kan man vara en god västerbottnisk förebild om man lämnat?
Visst finns det saker som kan bli bättre i Västerbotten, men du bör bo här för att ha rätten att påpeka dem. Det är precis på samma sätt som att det bara är Löven-fans som får gnälla på Björklöven.
Det är lätt att racka ner på dem som flyttar – men risken är stor att man själv då utgör ett ännu större problem.
Jag drabbades av lite självinsikt för nån vecka sen när jag hörde en röst påpeka: ”Det finns bara en sak som är töntigare än padel-spelare, och det är dom som hela tiden måste påpeka hur töntigt det är med padel.”
Touché.
Samma sak med människor som prövar lyckan här eller där, eller prövar nåt som vi inte kan tänka oss – eller ännu värre, vågar testa nåt vi skulle vilja våga pröva.
Vi måste alla jobba på att förstå varann lite bättre, även om det är svårt. Eller kanske just därför – för att det är svårt, och för att det är viktigt.
Till och med stockholmare, och norrlänningar som har flyttat dit.
Men med tanke på hur hårt vi skiljer på stockholmare och norrlänningar till exempel är det läskigt hur snabbt det där tillståndet förändras. Det tar liksom inte flera generationer att assimileras i en ny landsdel. Det går från en töntig föräldrageneration till en hipp barnaskara. På några år bara!
Vi har ju alla kamrater som lämnat för storstan, och bildat familj med både skåningar och östgötar – och som oavsett hur mycket de värnat om just sitt ursprung under tiden fostrat STOCKHOLMARE i sina hem. Dryga typer med kaxig dialekt som växer upp och tillber AIK och andra avvikelser.
Jag har själv knappt reflekterat över att jag kanske redan förlorat hälften av mina barn geografiskt. Den äldre har ju flyttat till Visby och vi inbillar oss alla att det bara är för en begränsad tid. Att hon snart flyttar hem igen, till Umeå, gärna nära oss, eller varför inte TILL oss – så att allt kan bli som förut igen.
Men, det finns ju inga garantier för att hon nånsin blir västerbottning igen. Hon kanske blir kvar på Gotland för alltid, eller blir uppehållen några årtionden i Stockholm på vägen tillbaka? Och då blir vi förpassade till en suddig bakgrund som morföräldrarna som ”kom ifrån Norrland”.
Men, hav förtröstan! Det finns ljuspunkter i allt detta urbana mörker.
Lyckligtvis för alla föräldrar utanför Stor-Stockholm är ju landsbygden på väg att bli hippare än Enskede.
Den nya gröna vågen är stark i hela världen, post-Corona, och det gäller så klart även trendkänsliga Sverige. Tvärålund har redan betydligt högre snitt av hipsters och influencers än Södermalm, och den här utvecklingen väntas tillta och isåfall sprida sig till Hjuken, Klutmark, Sorsele ocj så vidare.
Kanske kan svenskarnas diaspora på 20-talet bli inlandet? Det skulle ju kännas aningen tryggare.
Vår yngre flyttar till Lycksele? Då kan vi ju hälsa på varje gång vi kör till Hemavan!

Benny: Jag fick feeling och glömde helt bort listan över västerbottningar vi gillar. Kan inte du ta hand om det till nästa vecka?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer