måndag 12 april
Störst, högst och vackrast
Foto: Johan Persson / Lunds universitet

Störst, högst och vackrast

24 februari, 2021

Artikel. Har du koll på Sveriges extraordinära byggnader?

Vackraste byggnaden
Universitetsbiblioteket i Lund

När föreningen Arkitekturupproret lät sina nära 50 000 medlemmar rösta fram Sveriges vackraste byggnad blev vinnaren Universitetsbiblioteket i Lund. Universitetsbiblioteket som har funnits ända sedan 1666 är ett av landets största forskningsbibliotek. Den nuvarande biblioteksbyggnaden som ritades av arkitekten Alfred Hellerström stod klar 1907. Inflikas kan att Sveriges vackraste byggnad-utnämningarna enbart handlade om märkesbyggnader och typisk stadsbyggnation, så slott, kyrkor och vanliga villor tilläts inte vara med. Femtionde vackraste byggnad enligt samma lista är Rådhuset i Umeå.

Fulaste byggnaden
Arkitekturskolan i Stockholm

Arkitekturupproret följde upp Sveriges vackraste byggnad-utnämningen med att även utse ”Sveriges fulaste byggnad någonsin”. Vinnare blev Arkitekturskolan i Stockholm, en grå koloss i modernistisk stil uppförd i slutet av 1960-talet. ”... man har lyckats ta fasta på all kunskap om vad människor finner trivsamt och vackert för att sedan göra precis tvärtom”, skriver Arkitektupproret. Ingen byggnad i Umeå kvalade in på topp 50-listan, men strax utanför hittar man Kulturhuset Väven.

Längsta bron
Öresundsbron

När Öresundsbron öppnade år 2000 tog den över titeln från Ölandsbron som Sveriges längsta bro. Öresundsförbindelsen, som den också kallas, sammanbinder Malmö med Köpenhamn och består av motorväg och dubbelspårig järnväg. Totalt är förbindelsen 15,9 kilometer lång, varav 7,8 kilometer utgörs av bro och 4,1 kilometer är tunnel. Intressant för oss i Umeå är att två av landets 20 längsta broar återfinns i Umeå. Umeälvsbron (1937 meter) som är en del av Botniabanan och invigdes 2010 hittar man på femte plats, och landets tjugonde längsta bro (979 meter) är Obbolabron mellan Obbola och Holmen.

Största slottet
Kungliga slottet

Sveriges i särklass största slott är Kungliga slottet, även känt som Stockholms slott. Slottets historia går bak i tiden ända till 1200-talet och borgen Tre Kronor. Efter att Tre Kronor brann ner år 1697 ritade arkitekt Nicodemus Tessin den yngre det nuvarande slottet vilket sedan byggdes under 1700-talet. Slottet som är i barockstil är 42 000 kvadratmeter stort och har omkring 1400 rum. Byggnaden är idag kungens officiella residens och arbetsplats, men delar är också öppna för öppna för allmänheten. Här finns också flera museer, till exempel Livrustkammaren, Gustav III:s antikmuseum och Skattkammaren, samt andra kända lokaler som Slottskyrkan och Rikssalen.

Största lagerbyggnaden
Julas centrallager

I Skara hittar man inte bara ett känt vattenland utan också norra Europas största lagerbyggnad. Efter en utbyggnad 2020 då lagerytan utökades med 28 000 kvadratmeter är nu Jula Logistics centrallager hela 178 000 kvadratmeter stort.

Högsta huset
Turning Torso

Med sina 190 meter är Turning Torso i Malmö Sveriges högsta byggnad (master och torn ej inräknade) och det tredje högsta bostadshuset i Europa. Det var också världens första vridna skyskrapa. Den spanske arkitekten Santiago Calatrava lät sig inspireras av en människokropp som vrider sig, eller roterar – tänk en diskuskastare på väg att kasta – vilket resulterade i dess säregna form. Sedan färdigställandet 2005 har byggnaden belönats med flera designpriser. Byggnaden har 54 våningar och här finns både affärsverksamheter och bostäder.

Läs mer