måndag 12 april

Korna stampar i lagårn

24 februari, 2021

Krönika. Det fanns något förr om åren som hette Fallens dag. Det hade inget med vinterhalkan att göra, det var ett jippo som inföll i försommartid då tusentals umebor åkte till Stornorrfors för att delta i festligheter.

Där bjöds på underhållning, kaffeservering och grillkorv. Sedan öppnades dammluckorna. Vi ropade åååå till forsen som vällde fram och laxarna som hoppade. På hemvägen plockade vi liljekonvaljer i en dal intill Brännland och stannade till vid Värdshuset och åt en våffla.
Fallens dag ordnas inte mer men jag inleder gärna med det exemplet på nöjen vi kunde ägna oss åt innan – (suck) det där ordet igen.

Koka kaffe på sumpen
Pandemin vi levt med under ett år nu har varje dag, vecka och månad varit som att leva i en ständig repris. Att skriva om eländet varannan vecka som att koka kaffe på sumpen. Har det funnits någonting nytt att berätta? Det började med en rafflande start. När vår oroliga befolkning rusade till butikerna för att – hamstra toalettpapper!!!
Jag menar, skulle samma beteende inträffa om ryssen stod vid gränsen inför en invasion. Är det verkligen toalettpapper vi tänker på?
Vi blev av med vattnet för nån helg sedan men det där kunde Vakin fixa under en söndag. Helgen därpå försvann bilden från teven. Ja även det gick att åtgärda. Varenda en som jag träffar på stan säger: när får vi då vaccin? Jag hänvisar till Myndigheten. Det är bara de som vet. Eller nån chef eller mellanchef som får sig en vaccinslatt i förtid.

Korna stampar i lagårn
I fjol vid den här tiden fanns färdigtryckta programblad för allt som skulle ske under våren och sommaren i Kulturens Umeå. Varenda pensionärsförening hade sina program klara, kyrkor och församlingar hade färdiga datum för allt de skulle göra. Är det någon som törs planera någonting inför framtiden just nu? ”Till sommarn kanske vi får.”
I ladugården står korna och vet att det blir kosläpp kring den 12 maj. Ja åtminstone de äldre korna känner av det. Jag vet inte om korna råmar i båsen som Björklövens spelare och undrar om det kommer nån publik? Men spelar ändå. För några tusen fans och Lennart Holmlund som ser matchen hemma på teven precis som hotelldirektören Gunnar Bäckström. Jämarns så de kan klaga på domaren – det hörs ända ner till Spanien där Anders Sjölund bor i karantän. Ut med frustrationen!

Less på att bli tillsagd
Kanske är det att ständigt ha blivit tillsagd som är det mest påfrestande för oss. Gör si, gör så. Eller, gör inte på det viset! Då blir det ännu värre! Jag säger till Myndigheten att jag har skött mig! Hela året har jag icket dragit på mig smittan – ej heller smittat någon annan. Jag har lytt det viktigaste rådet – HÅLL AVSTÅND. Ni är snart som den där pappan i Hörnefors som förr i världen gav pojken sin en örfil innan han gick till skolan. Som påminnelse om att han inte skulle vara olydig.
Min krönikekollega Nicklas undrar om vi kommer att tänka i nya banor när alla har vaccinerats och vi blir fria igen. Majoriteten av dem jag har frågat på Facebook i en enkät vill kramas. Jag säger: spring, alla barn och barnbarn – nu är ni lovligt byte igen. Ni blir sönderkramade!
När det gäller det övriga tror jag på en mjuk övergång i mentala mockasiner. Och en plötslig lättnad för att vi slipper den fruktade rädslan.

Ja du Nicklas. Kan vi vara överens om att göra upphåll om coronan? Kan du skriva något upplyftande om några länsbor du gillar?

BENNY KARLSSON

Läs mer