måndag 12 april
Big Papas garagerapport: En sportig spanjor på de västerbottniska vägarna
Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

Big Papas garagerapport: En sportig spanjor på de västerbottniska vägarna

17 februari, 2021

Artikel. Ett nytt bilmärke har anlänt. Det är Seats sportdivision Cupra som blivit ett eget bilmärke vilket nu också säljs i Umeå. Big Papa har besökt Westbergs Bil och provkört en sportig spansk SUV.

Jag läser texten ”Vi är inte exklusiva, men ovanliga. Inte industriella, men smarta. Inte skräddarsydda men speciella och inte heller standard utan anpassningsbara. Vi är också den nya definitionen av prestanda, omsorg, racing samt den nya sortens sportbil.” Det som nu väckte min stora nyfikenhet var att man i samma mening nämner sportbil och racing. De orden får alltid min puls att öka och nyfikenheten att vakna. Jag begav mig därför snabbt till Westbergs Bil uppe på Ersboda och lånade en ny Cupra som sägs vara mer än bara ett bilmärke.
Westbergs Bil har inte alltid legat på Ersboda. Företaget, som startade redan det år jag föddes, 1964, låg då i Tavelsjö. Det som jag minns av bröderna Enar och Gunnar Westberg som tonåring och framåt var att de hade ett enormt intresse för och stor kunskap om Saab i sin verkstad. Många västerbottningar åkte gärna dit för service och rep. Självklart mekade de också med de flesta bilmärken och fordon då kompetensen och intresset var brett. Företaget växte snabbt med bilförsäljning och flyttade senare till Västerslätt år 2004 där man fick agentur på Suzuki. Senare, 2008, flyttade även Seat in i lokalerna. Man blev kvar till 2014 då flytten gick till Ersboda. Samtidigt utökade man den auktoriserade Seat-verkstaden till en MECA-verkstad så att man skulle kunna tillgodose alla bilmärken. År 2017 övertog far och son Per och Johan Danielsson all verksamhet. Idag 2021 har Per lutat sig tillbaka och sonen Johan tagit över allt.

Rötter i motorsporten
Cupra-märket har sina rötter i Seats motorsportdivision varför den väl speglar den erfarenhet och det perspektiv på förmåga och kompetens som deras organisation besitter. 2018 separerade Seat och Cupra och Cupra blev då ett eget varumärke.
Cupra Formentor är en unik och rätt fräck SUV-coupé med vad jag tycker läcker design och bra prestanda samtidigt som den utstrålar en enorm elegans med sina 19-tumsfälgar, Brembo-bromsar och full-LED-strålkastarns som gör att den både ser bättre ut och att man ser bättre.
Invändigt har man lagt ner tid på både design och kvalitet. Det är ett riktigt vackert och spännande hantverk samtidigt som också sportbilskänslan infinner sig. Som på många andra moderna bilar är instrumenteringen digital och väldigt lätt att både förstå och använda. Ja, även för mig som älskar de gamla klassiska mekaniska runda mätarna. Fantastiskt bagageutrymme också.
Cupra Formentor VZ blev mitt modellval idag. En läckert grå nyans med sjuväxlad DSG-låda, 310 hästkrafter och fyrhjulsdrift. Det börjar direkt klia i hornutväxten när nyckeln hamnar i min hand. Känslan bakom ratten var inte SUV utan mera sportbil. Lättmanövrerad panel med bra översikt. Hittade ”Cupraläget” som är sportläget vilket direkt förändrade motorljudet, och känslan av Monte Carlo-rallyt infann sig i såväl gasfoten som sinne. Det blev några mils provkörning i vardagstrafik där designen och ljudet gjorde att man inte passerade medtrafikanterna helt obemärkt. Att man också till sist hamnade på vinterklädd skogsväg i Ersmarksskogarna där hästkrafterna, fyrhjulsdriften och bilens fantastiska prestanda fick visa sig kommer du troligen också förstå och kanske uppleva om du besöker Westbergs Bil för en provtur.

Många alternativ
Säljaren Christoffer Hald beskriver köparen av Cupra som den som vill gå sin egen väg och som vill sticka ut. Bilen är också populär bland företagare och par där barnen flyttat ut. Priset är också fantastiskt där man får en riktig prestandabil för långt under konkurrenternas priser. Christoffer berättar vidare att inom närtid kommer en 204 hästars pluginhybrid, en med 400 hästkrafter samt en med 190 hästar. Samtliga är TSI-motorer. Även en 150 hästkrafters 2.0 TDI kommer framöver. Idag finns det 150 hästkrafter bensin samt 310 hästkrafter bensin samt pluginhybrid med 245 hästkrafter. Ett fint urval.
Jag måste säga att utan tidigare erfarenhet av Cupra så blev jag mycket imponerad. Skulle jag gå i tankarna efter en högprestandabil är helt klart Cupra ett alternativ som skulle ligga i topp. Jämför man med en likvärdig bil av andra märken kan det skilja hundratusentals kronor. Vill du veta mera om Cupra står Christoffer Hald och hans kollegor beredda att ta hand om dig. Info hittar du också på deras hemsida.

MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Läs mer