söndag 28 februari
Spel: On the Road

Spel: On the Road

10 februari, 2021

Artikel. I lastbilssimulatorn On the Road sätter man sig i förarsätet på en långtradare och ger sig ut på de tyska vägarna.

Tyskarna verkar gilla sina fordons- och yrkessimulatorer. Storsäljaren Farming Simulator kommer därifrån precis som flera andra titlar vi skrivit om här i Bil & Bostad, där Autobahn Police Simulator 2 nog var den senaste. Tysk är även lastbilssimulatorn On the Road som släpptes till PC för drygt ett år sen och nu även finns på konsol.
I On the Road tar man kontrollen över ett åkeri i Tyskland och mer handfast över lastbilar som ska köras till diverse destinationer. Här finns lastbilar från MAN och Scania, över 600 mil vägar och 16 städer att köra i och mellan. Lastbilskörandet varvas med företagshanterande där man anställer folk, väljer uppdrag och så vidare.
Tyvärr har On the Road en mängd tekniska och designmässiga brister. Gränssnittet är illa utformat och de mest basala grejer kan vara svåra att göra/begripa, spelet är instabilt (kan kräva omstart, framsteg sparas inte alltid) och laddtiderna är långa (även när vi testar på Series X). Mest allvarligt är nog de tvärtomvända vertikala kontrollerna (utan möjlighet att ändra till logiska) vilket gör detta i stort sett ospelbart för alla som spelar med logiska kontrollriktningar.
Mer positivt är själva körningen som är helt okej – vilket är tur då det blir många långa körningar. Nivån vad gäller hur komplicerade grejer är är också okej. Det räcker dock inte för att kompensera för alla brister.

PETER ÖBERG

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska begrepp på bokstaven Y

Artikel. Vad är YGL?
YGL är förkortningen för yttrandefrihetsgrundlagen, som är en av Sveriges fyra grundlagar.
Grundlagarnas uppgift är att skydda vår demokrati. Därför har de en speciell ställning i rättsordningen och ingen lag får strida mot grundlagarna. Det som också skiljer grundlagarna från andra lagar är att de är svårare att ändra. För att en ändring av grundlag ska kunna ske krävs det att riksdagen fattar två likalydande beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan de två besluten. På så sätt vill motverkas förhastade politiska beslut som kan påverka människors grundläggande fri- och rättigheter. Sedan 1980 finns det också en möjlighet att anordna folkomröstning i en grundlagsfråga efter det att riksdagen tagit ett första beslut. Om en majoritet av de röstande då röstar mot förslaget får riksdagen inte ändra grundlagen. Möjligheten att hålla folkomröstning i en grundlagsfråga har hittills aldrig använts.
Rätten att uttrycka sin åsikt i radio, tv, ljud- och bildupptagningar, video och cd-skivor samt webbplatser och bloggar som har ett journalistiskt syfte regleras i yttrandefrihetsgrundlagen. Yttrandefriheten innefattar frihet att söka, ta emot samt sprida åsikter och information. Dock finns det begränsningar i yttrandefriheten såsom brotten förtal, förolämpning och hets mot folkgrupp, som jag beskrivit i tidigare krönikor som ni finner på www.nywa.nu. I vissa länder är yttrandefriheten mer begränsad och det förekommer censur i medier och våld mot journalister. Sverige hör till ett av världens länder med starkast yttrandefrihet, men denna demokratiska rättighet är inget som ska tas för givet utan det är viktigt att vi alla bevakar och värnar densamma.
Hösten 2020 skedde det tragiska mordet på läraren Samuel Paty i Frankrike. Den 18-årige islamistens motiv ska ha varit att läraren i sin undervisning om yttrandefrihet visat satirtidningen Charlie Hebdos karikatyrer av profeten Mohammed för sina elever. Mordet medförde massiva demonstrationer till stöd för yttrandefriheten i hela Frankrike.