söndag 28 februari
Håll gränsen! Ett tag till …
Illustration: Maria Wall

Håll gränsen! Ett tag till …

10 februari, 2021

Krönika. Min krönikekollega Nicklas har en väldans övertro på min förmåga att förutse framtiden och nu vill han dessutom att jag ska bli pedagog och framställa allt i en fyrfältare.

Den modellen har används i politiska sammanhang där våra partiledare får fantisera mer än den horisontella vänster-höger-skalan. Nu kan man även lägga till horisontella variabler som konservativ, radikal, miljövänlig, klimatsmart, konsumistisk – ja vad du vill som kan placera dig på en skala.
Vad pandemin har gjort med oss är för tidigt att säga. Och vad vill vi göra när vi släpps ut ur vår inrutade tillvaro? Kramas? Ja många säger så.

Tegnells tröja ur torktumlaren?
Vi har suttit länge nu i våra hus och lägenheter och haft tid att att fundera. Aldrig har det lagts så mycket pussel som detta år. Vi har sett varenda repris av Morden i Midsomer, Hercule Poirot, Mord och inga visor. Vi har ringt till varandra och tipsat om serier vi kan streama på Netflix. Ibland dyker någon minister eller någon från myndigheten upp i teverutan och säger allvarsamma saker. De är där så ofta och i regel har de bara något negativt att komma med så jag har kommit till det stadiet att jag har slutat lyssna. När utbildningsministern Anna Ekström är i teven funderar jag på hennes kraftigt markerade bena. När jag ser kulturminister Amanda Lind funderar jag på vilket håll hon har snurrat sina dreadlocks och om hon släpper ut håret när hon kommer hem? Den ständige Anders Tegnell. Alltid okammad. Sån blir frisyren när man tar på och av en tröja. Han ger uttryck av att vara en disträ akademiker som hämtar kläderna sina direkt ur torktumlaren.

Håll gränsen!
Vi kan allt om det här coronaviruset snart och nu är vi inne på virusets alla mutationer. Är Sydafrikas variant värre än den mutation som uppstått i Storbritannien? ”Håll gränsen” sa Thorbjörn Fälldin den gången när en rysk ubåt gick på grund i Blekinges skärgård. Nu är det inrikesminister Mikael Damberg som pekar med hela handen mot våra nordiska gränser för att begränsa smittan. Ja är det inte gängkriminaliteten i förorten som ska bekämpas så är det detta virus.
Men visst har vi det ändå rätt lugnt här i Sverige ändå? Om vi jämför med USA. Sjuttio procent av republikanerna tror fortfarande på Donald Trumps lögner om att han egentligen vann valet. De törs inte annat, väljarkåren består till stora delar av knäppskallar med skarpa vapen. I Ryssland isolerar sig Putin ännu mer från folket och regeringen i Polen förbjuder fri abort. Dessa gubbar i politiken!
I Sverige handlar det om gränsen för att klara riksdagsspärren. Liberalerna ligger under gränsen, KD är på väg ner men kan Miljöpartiet hålla sig över fyra procent med ett nytt språkrör? Jag tror vi kan leva med dessa små bekymmer.

I vår trygga inrutade värld
Jag börjar trivas i vår trygga inrutade värld där varje ny dag är likadan som den förra. På lördagar kommer en hälsning på Facebook från min kompis Feriz som sitter i sin lägenhet på Istidsgatan och löser Melodikrysset. Han flydde en gång hit från kriget i Bosnien och har tagit till sig våra svenska vanor. Ibland köper han en Triss-lott på ICA och vinner 30 kronor. Plötsligt händer det!
Men det är klart jag längtar ut ur isoleringen ibland. Jag vill gå på puben och träffa polarna, höra musik live på nåt ställe. Precis som Feriz som filmar alla konserter och lägger ut dem på YouTube. Här kan hela världen se att det finns bra lokala band i Umeå. Om vi bara får vårt vaccin nån gång så kan de få spela live igen. Trubadurer på pubarna, jazzband i Studion, dansband på Äpplet. Dennis Lyxzén kan komma in till stan från Vännäs och köra en konsert på Väven så det blir nån trängsel! Det var det länge sedan vi hade här i stan.

Ja du Nicklas. Makalöst skidföre och jag vet att du gillar att dra på dig laggen och fara ut i spåren. Men hur är det med utförsåkning? Skriv!

BENNY KARLSSON

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska begrepp på bokstaven Y

Artikel. Vad är YGL?
YGL är förkortningen för yttrandefrihetsgrundlagen, som är en av Sveriges fyra grundlagar.
Grundlagarnas uppgift är att skydda vår demokrati. Därför har de en speciell ställning i rättsordningen och ingen lag får strida mot grundlagarna. Det som också skiljer grundlagarna från andra lagar är att de är svårare att ändra. För att en ändring av grundlag ska kunna ske krävs det att riksdagen fattar två likalydande beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan de två besluten. På så sätt vill motverkas förhastade politiska beslut som kan påverka människors grundläggande fri- och rättigheter. Sedan 1980 finns det också en möjlighet att anordna folkomröstning i en grundlagsfråga efter det att riksdagen tagit ett första beslut. Om en majoritet av de röstande då röstar mot förslaget får riksdagen inte ändra grundlagen. Möjligheten att hålla folkomröstning i en grundlagsfråga har hittills aldrig använts.
Rätten att uttrycka sin åsikt i radio, tv, ljud- och bildupptagningar, video och cd-skivor samt webbplatser och bloggar som har ett journalistiskt syfte regleras i yttrandefrihetsgrundlagen. Yttrandefriheten innefattar frihet att söka, ta emot samt sprida åsikter och information. Dock finns det begränsningar i yttrandefriheten såsom brotten förtal, förolämpning och hets mot folkgrupp, som jag beskrivit i tidigare krönikor som ni finner på www.nywa.nu. I vissa länder är yttrandefriheten mer begränsad och det förekommer censur i medier och våld mot journalister. Sverige hör till ett av världens länder med starkast yttrandefrihet, men denna demokratiska rättighet är inget som ska tas för givet utan det är viktigt att vi alla bevakar och värnar densamma.
Hösten 2020 skedde det tragiska mordet på läraren Samuel Paty i Frankrike. Den 18-årige islamistens motiv ska ha varit att läraren i sin undervisning om yttrandefrihet visat satirtidningen Charlie Hebdos karikatyrer av profeten Mohammed för sina elever. Mordet medförde massiva demonstrationer till stöd för yttrandefriheten i hela Frankrike.