söndag 28 februari
Engagerade företag som levererar
Foto: Peter Öberg

Engagerade företag som levererar

3 februari, 2021

Artikel. Coronatiderna har inneburit en hel del förändringar i hur vi shoppar och äter. Färdiga matkassar och hemleveranser har blivit vanligare och nya tjänster kopplade till detta har dykt upp. Bil & Bostad pratar med två företag – båda med stort lokalt engagemang – om att leverera under dessa coronatider.

Redan innan corona och social distansering var intresset för färdiga matkassar och hemleveranser av mat och andra produkter något som ökade, och nu med corona och social distansering har det blivit än mer vanligt förekommande. Företag som Foodora levererar mat från restauranger hem, och många butiker erbjuder färdigpaketerade matkassar eller andra produkter som man kan hämta i butik eller få utkörda.
Erika Holmberg driver det nystartade företaget Delisch där man kan prenumerera på färdiglagad mat som levereras hem varje söndag. Att starten av företaget skedde under coronapandemin var dock bara en slump, berättar Erika.
– Vi startade inte upp på grund av corona, utan vi har arbetat med det här i över två år, säger Erika Holmberg.

Oväntade kunder
Tanken med Delisch, berättar Erika, är att erbjuda modern husmanskost av bra kvalitet till människor som inte har tid eller möjlighet att laga mat själva. Verksamheten har bara varit igång några veckor än så länge, men en sak som är tydlig är att den största kundgruppen är en annan än den hon trodde – vilket till viss del nog kan förklaras med coronarestriktionerna i samhället.
– Jag hade räknat med att barnfamiljer skulle vara den största målgruppen, men den största gruppen är äldre, pensionärer och ensamhushåll. Två tredjedelar är äldre som vill ha bra mat och få den utkörd. Jag är inte säker på att det varit så om det inte hade varit för corona, säger Erika.
Maten tillagas i lokaler i Holmsund och levereras hem till dörren till beställarna. Man täcker inte hela kommunen, men till skillnad från till exempel Foodora levererar man även till Obbola och Holmsund. Erika och kollegan Lisa Forslund, som kör ut maten, bor båda i Obbola och deras intryck är att tjänsten varit särskilt uppskattad där.
– Jag upplever att folk tycker att det är roligt. Vi är inte vana den servicen som om man bor inne i stan, säger Erika.

”Förändrats radikalt”
Ett annat företag som märkt av skillnader i och med corona är UmeEcoRide som drivs av Hanna Sinaie Johansson. UmeEcoRide erbjuder sedan 2017 taxiresor, sightseeing och leveranser med en eldriven moped, eller pod-taxi som den också kallas.
– Det har förändrats radikalt, från kanske tio procent leveranser och resten människor, till tio-tjugo procent människor och resten leveranser, berättar Hanna.
Det senaste året har för Hanna inneburit att hon har fått utveckla och anpassa de egna tjänsterna, både vad gäller företag och privatpersoner. Hon har till exempel inlett nya samarbeten med restauranger och hon assisterar i större grad de som har svårt att lämna det egna hemmet.
– Jag kan hjälpa till med att hämta paket, och jag har precis börjat med att hämta provtagningskit från Region Västerbotten åt de som inte kan göra det själv, säger Hanna.

Miljö och omtanke
Något som är viktigt för både Erika och Hanna är hållbarhetstänkandet, vilket för Delisch del innebär ett fokus på lokalt producerade råvaror.
– Vi vill stötta andra lokala verksamheter och satsar på lokala råvaror – kött från lokala slakterier, svensk kyckling, fisk från Nordatlanten, mejeriprodukter från Norrmejerier och så vidare, säger Erika.
För Hanna är omtanke om både miljö och människor viktigt, och den utsläppsfria elmopeden är bara en del i ett större sammanhang där också det sociala och det medmänskliga ingår.
– Jag har gjort ärenden gratis om det är någon som behöver handla men inte kan själv, berättar hon.

PETER ÖBERG

Läs mer

Advokaten Agneta: Om juridiska begrepp på bokstaven Y

Artikel. Vad är YGL?
YGL är förkortningen för yttrandefrihetsgrundlagen, som är en av Sveriges fyra grundlagar.
Grundlagarnas uppgift är att skydda vår demokrati. Därför har de en speciell ställning i rättsordningen och ingen lag får strida mot grundlagarna. Det som också skiljer grundlagarna från andra lagar är att de är svårare att ändra. För att en ändring av grundlag ska kunna ske krävs det att riksdagen fattar två likalydande beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan de två besluten. På så sätt vill motverkas förhastade politiska beslut som kan påverka människors grundläggande fri- och rättigheter. Sedan 1980 finns det också en möjlighet att anordna folkomröstning i en grundlagsfråga efter det att riksdagen tagit ett första beslut. Om en majoritet av de röstande då röstar mot förslaget får riksdagen inte ändra grundlagen. Möjligheten att hålla folkomröstning i en grundlagsfråga har hittills aldrig använts.
Rätten att uttrycka sin åsikt i radio, tv, ljud- och bildupptagningar, video och cd-skivor samt webbplatser och bloggar som har ett journalistiskt syfte regleras i yttrandefrihetsgrundlagen. Yttrandefriheten innefattar frihet att söka, ta emot samt sprida åsikter och information. Dock finns det begränsningar i yttrandefriheten såsom brotten förtal, förolämpning och hets mot folkgrupp, som jag beskrivit i tidigare krönikor som ni finner på www.nywa.nu. I vissa länder är yttrandefriheten mer begränsad och det förekommer censur i medier och våld mot journalister. Sverige hör till ett av världens länder med starkast yttrandefrihet, men denna demokratiska rättighet är inget som ska tas för givet utan det är viktigt att vi alla bevakar och värnar densamma.
Hösten 2020 skedde det tragiska mordet på läraren Samuel Paty i Frankrike. Den 18-årige islamistens motiv ska ha varit att läraren i sin undervisning om yttrandefrihet visat satirtidningen Charlie Hebdos karikatyrer av profeten Mohammed för sina elever. Mordet medförde massiva demonstrationer till stöd för yttrandefriheten i hela Frankrike.