fredag 14 maj
Bildesigntrender

Bildesigntrender

27 januari, 2021

Artikel. Bil & Bostad spanar in trender inom bilar och design – allt från biltyper till mer specifika detaljer. Denna vecka tittar vi på två aktuella trender inom utformningen av framljus och grill.

Den rundade rektangeln
Fronter där grill och framljus tillsammans bildar en bred rektangel (med mer eller mindre runda kortsidor) var vanliga i slutet av 1960-talet och på 1970-talet då de kunde ses på allt från småbilar till muskelbilar. Nu har ”den rundade rektangeln” åter blivit populär, och man hittar den till exempel på den lilla elbilen Honda e men också på terrängbilar som nya Ford Bronco, och så klart på den modell där denna utformning länge varit ett signum: Dodge Challenger.

”Svampen” – en ny sorts front?
En annan variant där framlyktor och grill tillsammans bildar en separat grafisk enhet är den vi här kallar ”svampen”, där de mest distinkta exemplen finns hos några av de senaste suvarna (mindre distinkta varianter hittar man hos en stor mängd bilar). Om man tänker sig ett brett T eller Y, eller om man tar den rundade rektangeln och ger den spetsigare former och en större grill, får man detta grafiska element som kan liknas vid en bred svamp sedd från sidan. Medan rektangelfronterna har en lång historia är det betydligt svårare att hitta exempel på frontutformningar liknande dessa från förr.

Läs mer