torsdag 21 januari
Nytt genombrott för elbilar i Norge

Nytt genombrott för elbilar i Norge

13 januari, 2021

Artikel. Under 2020 var 54 procent av de nya nyregistrerade bilarna i Norge helt eldrivna, vilket innebär att Norge är det första landet i världen där mer än hälften av alla nya personbilar är elbilar.

Norge har länge legat i framkant vad gäller elbilsförsäljning, och under 2020 dominerade elbilarna försäljningen. Andelen nyregistrerade elbilar har de senaste fem åren ökat från 17 till 54 procent, vilket innebär att Norge år 2020 blev det första landet där över hälften av alla nya bilar var elbilar. Detta inkluderar ej heller laddhybrider och elhybrider. Dessa stod 2020 för 20 respektive nio procent av försäljningen. Bland de tjugo bäst säljande bilmodellerna återfinns endast en som inte är elbil eller någon form av hybrid. Detta enligt siffror sammanställda av OFV (Opplysningsrådet for veitrafikken). Landet har som mål att alla nya personbilar ska vara så kallade nollutsläppsbilar år 2025.
Även i Sverige ökar mängden elbilar kraftigt. Bland nyregistrerade personbilar var andelen laddbara bilar under december 49,2 procent, att jämföra med tio procent för 2019. December var också första månaden som en elbil (Volkswagen ID.3) toppade försäljningsstatistiken. Ser man till året som helhet stod elbilar för 9,6 procent av nybilsförsäljningen, laddhybrider för 22,6 procent och elhybrider för 9,9 procent. Detta enligt BIL Sweden.

PETER ÖBERG

Läs mer