torsdag 21 januari
Berättelser från en ding, ding värld
Illustration: Maria Wall

Berättelser från en ding, ding värld

13 januari, 2021

Krönika. Krönikekollegan Nicklas vill att jag spår de bästa nyheterna som kommer att inträffa månad för månad. Sorry Nicklas. Vore jag framtidsforskare på Kairos Future eller ekonomireporter på Dagens Industri hade jag vetat precis vad som ska ske nästa vecka, nästa månad, nästa kvartal – och ändå ha kvar jobbet fast jag vet att prognoserna i regel slår fel. Men nåt måste jag ju hitta på! Ty jag har ju ändå ett arvode som krönikör bara jag får ur mig BERÄTTELSEN.

Att fiska i okända vatten
Jag såg en dokumentär på TV innan jul som handlade om Jesus. Han gick omkring där i sin tidstypiska klädsel och närmade sig ett gäng fiskare som klagade på att de inte fick någon fisk. ”Lägg ut näten på djupare vatten”, sa Jesus. När jag såg att fiskeredskapen bestod av grövre tåg som brukar användas vid trålning tänkte jag att inga firrar kan ju fastna i de där näten av sig själva. Men Simon och hans fiskarkompisar la ut näten på djupt vatten och HÄPNA! När de tog upp dem var de fulla av fisk. Undret skedde för att det var Guds son, fattar vi väl. Simon – som i samma ögonblick döptes om till Petrus – utnämndes därefter till människofiskare. Ska man se till resultatet så gick det rätt hyfsat för Petrus. Kristendomen är idag en av världens största religioner. Men i näten fastnar även en del fula fiskar. Många av Donald Trumps anhängare till exempel. De är som ett stim med fula simpor.

Plastpåsarna och pandemin
Jag sitter i min kammare och minns tillbaka till den tiden då vi bekymrade oss för plastpåsarnas klimatpåverkan. Kan vi få tillbaka den tiden då allt var enkelt! Är man för klimatet så är man emot plastpåsar, eller hur? För att fortsätta på det bibliska spåret kan vi gärna ta till liknelsen med Kejsar Augustus som skulle skattskriva hela världen. I det här fallet var det vår miljövänliga regering som ville beskatta plastpåsarna. Givetvis i ett gott syfte. Världen ska bli fossilfri!
Men så kom pandemin. Kunde vi förutse den? Jodå. Den vetenskapliga världen har hela tiden tjatat om nya virus som vill behärska om inte världen så åtminstone våra kroppar. När så Covid19 bestämde sig för att ockupera oss kom även plasten tillbaka i stor skala. Bröd som har bakats i butiken läggs nu i plastpåsar så de inte ska sprida smittan. Platsförpackningar tillverkas som aldrig förr till take-away och annat. Helt plötsligt blev plasten nödvändig igen.

Vad fick Ulla Löfven i julklapp?
Jag gick in på mina pensionssidor på datorn för att se om pandemin har dränerat min pension. Nej, pensionen har höjts med några hundra! Vi lever inte i någon öststat där offentliga medel kan dras in när tiderna varit bistra. Ja även i USA har det hänt att de offentliganställda blivit utan löner när budgeten inte varit klar och ekonomin i ordning. Ja ser man till USA är ju detta ett land där vad som helst kan hända. Åtminstone så länge Donald Trump är president.
Det känns rätt så tryggt med Sverige. Vi kan förutse diskussionerna. År 2021 är inget valår, men många politiker beter sig som om det vore det. De vill synas, de vill höras, annars finns de inte. Ett högerblock har bildats kring SD, M och KD men ska Liberalerna ansluta, de är frågan det. För Mats Knutson och Ulf Kristoffersson som brukar analysera sådant i TV.
Jag funderar på om det blir nåt första maj-tåg i år. Har vi fått vaccin innan dess? Jag tror nog att Stefan Löfven vill gå i tåget igen med hustrun Ulla. Då kanske vi också får se vad hon fick i julklapp. Var det en klocka från Ur & Penn?

Ja du Nicklas. Jag har lärt mig att ta dagen som den kommer. Men jag skulle inte klara mig utan några koppar starkt kaffe varje morgon. Hur ser dina trygga rutiner ut?

BENNY KARLSSON

Läs mer