måndag 12 april
Framtiden är inte här. Den har redan varit.
Illustration: Maria Wall

Framtiden är inte här. Den har redan varit.

7 januari, 2021

Krönika. 2021.
Nog är det länge sen vi hade så stora förväntningar på ett år som nu, när Anno horriblis 2020 äntligen tagit slut och ersatts av ett fräscht och obesudlat år.

Förutsättningarna är fortfarande goda, historien oskriven och precis allt kan hända. Det där sista ”allt kan hända” låter förresten inte positivt alls, känner jag, sen alla förändringar lyckades bli till det sämre under 2020.
Och det är nog en konstruktion att vi sätter hopp till årsskiftet, att det ska ge oss en nystart, men därmed inte sagt att det inte kan funka. Litegrann som hockeylag som sparkar tränaren i hopp om att få nåt slags effekt.
Det är vad 2021 är för oss nu. En ny röst som kan vända trenden. Det är firandet vi ser fram emot på midsommar, det är en golfrunda vi inte spelat ännu, det är nästa säsong för Björklöven eller varför inte ett barn? Inledningsvis är allting fortfarande tänkbart, resultatet kan fortfarande bli perfekt.
Sen kommer ju verkligheten och ställer till det, men det spelar ingen roll för meningen med nystarter är bara den – att lura fram lite engagemang från många samtidigt, för att åstadkomma maximal effekt och få fart på grejerna.
Men det finns ju också faktiska saker som talar för att 2021 blir ett kanonår. Vaccinen till exempel. Processer som vanligtvis tar årtionden har komprimerats ner till knappt ett år.
Ren science fiction menar många, men det de då inte tar i beaktande är att framtiden inte bara är här – den har redan passerat, massor av gånger, så det här är inget konstigt.
Vi befinner oss i en post-framtid, och kanske är vi till och med förbi den eran.
Se bara här.
1984 var långt fram i framtiden för George Orwell när han skrev science fiction 1949.
Nästa goda exempel på att vi lever långt förbi framtiden är ”År 2001 – ett rymdäventyr” i vilken Stanley Kubrick avslöjar att datorer kommer att bli lömska – nån gång strax efter millennieskiftet. Det är ju snart 20 år sen!! Vem har koll? Max Tegmark? Eller är han i själva verket en av dem ... MAX 9000, en hubot?
Bevis nr 3: I ”Tillbaka till framtiden II”, den med flygande skateboards och en värld som verkar styras av onda betting-bolag (!!!), reser Marty McFly till den 21 oktober 2015. Det är ju som alla kan räkna ut fem år sen nu.
Och om inte detta var nog så är även Blade Runner historia idag, kronan i science fictionens juvel. Den utspelar sig i november 2019, cirka fem månader före världen stängdes ner – inte av stridslystna androider ledda av Roy Batty utan av Covid-19.
Och den här parallella utvecklingen slutar ju inte där, eller här. Till kommande höjdpunkter hör:
2022: Maten blir en bristvara i New York och nån som är jättelik Charlton Heston avslöjar att det som utfodras befolkningen, ”Soylent Green”, är tillverkat av just människor.
2026: Äntligen dags för Fritz Langs ”Metropolis” att utspela sig, historien från 1927 som berättar om ett extremt polariserat och högteknologiskt samhälle! Touché Fritz.
2035: Bruce Willis-lookalike åker tillbaka i tiden för att förhindra att en pandemi utbryter, i ”Tolv apornas armé”.
På senare år är det dock Minority Report som fått mest beröm för att ha förutsett digital teknikutveckling, till och med påverkat den. Den utspelar sig först 2054, men många av de digitala grejer som visas upp i den finns redan nu 2020, tack vare av att de blev beskrivna i filmen 2002. Ett slags tidsresande har alltså gett oss multi-touch-skärmar, smarta textilier, ögonscanners, individuell reklam, gest-igenkänning och e-tidningar långt innan det var tänkt.
Det måste vi förstå, att vi på olika sätt kan mycket mer än vi tror. Vi sitter redan på tekniken och know how för att snickra ihop ett härligt och hållbart, fossilfritt litet utopia.
Vi måste bara kavla upp ärmarna och göra det. För när vi hjälps åt, då lyckas vi.
Kolla bara på ozonhålet. Nä, det går inte. För det är borta.

Benny: Jag tycker att goda nyheter är jätteviktiga. Ge oss de bästa nyheterna från 2021 – månad för månad.

NICKLAS BERGLUND

Läs mer