måndag 12 april
Karl Fredrik redo att fira in det nya året
Foto: TV4

Karl Fredrik redo att fira in det nya året

30 december, 2020

Artikel. I våras hade livsstilsprogrammet Karl Fredrik på Österlen premiär, där trädgårdsmästaren och floristen Karl Fredrik Gustafsson guidade tittarna i blommornas värld. Nu avslutar Karl Fredrik och sambon Petter året med programmet Karl Fredriks nyår.
– Tittarna kommer få följa med hem till oss på Eklaholm och få massor av tips och inspiration, säger Karl Fredrik.

Medan andra högtider har sina traditioner och dekorationer är det inte lika självklart vad som kännetecknar nyårsfirandet, mer än bubbel och att det ska vara festligt. I programmet Karl Fredriks nyår, som sänds i kväll, dagen innan nyårsafton, välkomnas tittarna till 1600-talsgården Eklaholm på Österlen, där trädgårdsmästaren och floristen Karl Fredrik Gustafsson bor och arbetar tillsammans med sambon Petter.
– Det känns underbart så klart, ärofyllt och härligt. Tittarna kommer få följa med hem till oss på Eklaholm och få massor av tips och inspiration, säger Karl Fredrik.

Minnesvärd kväll
Karl Fredrik Gustafsson blev för många ett bekant ansikte i och med programmet Karl Fredrik på Österlen som sändes i våras på TV4. Programmet får en ny säsong som sänds 2021, men först väntar alltså nyårsprogrammet. Karl Fredrik menar att det finns många underbara julprogram men att det till nyår har funnits ett tomrum.
– Skratt, god mat, lyxiga blommor och mycket gott i glasen, säger Karl Fredrik om de viktigaste ingredienserna för ett lyckat nyårsfirande.
Han kommer i programmet tipsa om hur man kan använda blommor och dekorationer för att skapa en minnesvärd kväll – till exempel hur man kan förvandla årets julblommor till nyårsdekorationer.

Blommor och traditioner
Vad gäller blommor har andra högtider sina särskilda blommor – julen har amaryllis, julstjärna och hyacint, påsken har liljor och tulpaner, och midsommar det mesta som blomstrar. Men det finns också blommor och växter som passar nyårsfirandet, menar Karl Fredrik.
– Ranunkler, anemoner, vita tulpaner, eukalyptus och murgröna, tipsar han.
Karl Fredrik har också en egen nyårstradition, som det är dags för den första dagen på det nya året.
– På nyårsdagen letar jag efter de första vårtecknen – snödroppar, vinterdäck, videung. Det är tradition.
I Västerbotten hittar man kanske inte så många vårblommor den 1 januari, men det finns andra saker man göra för hålla sina fingrar gröna under vintern.
– Ta sticklingar, så frön och frossa i snittulpaner, tipsar han.
Avslutningsvis: vilka är dina förhoppningar inför 2021?
– Att världen blir frisk.

PETER ÖBERG

Läs mer