torsdag 21 januari
Bilar från A till Ö: Custom – ovanliga bruksbilar

Bilar från A till Ö: Custom – ovanliga bruksbilar

30 december, 2020

Artikel. Kund, tull och finkläder. Något vanligt och något utöver det vanliga. Ett ord som handlar om anpassning till rådande normer har paradoxalt nog givit upphov till en imponerande mångfald av begrepp med varierande betydelser – och flera bilnamn.

Det engelska ordet custom betyder bland annat ”bruk” eller ”sedvänja”. Ordet har – via fornfranskans costume – kommit till engelskan från latinets consuetudinem (ackusativformen av consuetudo), ett substantiv som betyder bland annat ”bruk”, ”sed”, ”vana”, ”hävd” eller ”vanligt förlopp”. När man begrundar dessa bruksbetydelser blir det kanske begripligt att det latinska ordet kunnat ge upphov till engelska ättlingar som customs (”tull”, det vill säga avgifter som det är brukligt att betala), customer (”kund”, alltså en person som brukar komma och handla), customary (”sedvanlig”), eller accustom to (”vänja vid”) – och för den delen svenska ord som ”kutym” och ”kostym” (det som är brukligt att ha på sig i vissa sammanhang). Mer svårbegripligt är det dock att custom också kommit att beteckna vad som skulle kunna kallas vanlighetens antites; att något är specialbeställt, skräddarsytt och måttanpassat.

Finaste Forden
En skräddarsydd kostym är förstås finare och dyrare än en massproducerad. Och det är troligen associationerna till finare och dyrare som gjort att ordet custom kommit att ingå i namn på bilmodeller. DeSoto Custom var under åren 1939-1952 den dyraste DeSoto-versionen. Ford började använda namnet 1949 och även hos detta märke var det de mest påkostade bilarna som kallades Custom. Några år senare kom dock nya modellnamn och Custom knuffades ner av Crestline (ordet crest betyder bland annat ”topp” eller ”krön”). Namnet Custom ändrades till Customline och började beteckna Fords ”mellanlyxiga” modellversionsutbud. Basnivån fick namnet Mainline (ordet main är för övrigt – i likhet med custom – ett tvetydigt ord som kan beteckna både det främsta och det vanligaste).
För bil- och motorcykelentusiaster brukar ”custom” handla om fordon som är ombyggda helt efter eldsjälarnas egna huvuden. Ursprunget till detta sätt att använda ordet custom är troligen betydelser som ”specialgjord”. Men för en person som Jon Tedesco torde ordets betydelse ha vridits ytterligare ett halvt varv – för denna Miami-bo var specialbyggen det normala. Han höll på med hot rod-bilar hemma i garaget och startade tillsammans med sina mekarkompisar ett företag som tillverkade byggsatsbilar med plastkarosser. År 1975 grundade han bilmärket Custom Cloud. Ett fåtal bilar byggdes, alla baserade på Chevrolet-modellen Monte Carlo.

Monegaskiskt moln
Monte Carlo var en av Chevrolets dyraste bilmodeller men såg ändå inte tillräckligt dyr ut, tycks Tedesco ha tänkt. I fronten på sin Custom Cloud placerade han nämligen en kylargrill från Rolls-Royce, komplett med kylarprydnad (den människoliknande men bevingade figur som är en känd symbol för Rolls-Royce). Som Tedesco kanske borde ha kunnat räkna ut var varumärkesvärnarna hos Rolls-Royce inte roade. Att kalla Custom Cloud för en billig kopia är förstås orättvist – den var ju inte en kopia av någon särskild Rolls-Royce-modell, även om den använde delar från den brittiska lyxbilstillverkaren. Inte heller var den billig. Men i jämförelse med en Rolls Royce är ju de flesta andra bilar lågprisprodukter. Och vad gäller kylargrill och -prydnad kan man knappast kalla det något annat än plagiat.
När den brittiska biltillverkaren väl fått syn på fordonens front blev det svårt för Floridaföretaget att behålla bilmärkets namn. Även om den första delen av namnet, Custom, i dessa sammanhang indikerar att ett fordon är ombyggt och alltså inte gör anspråk på att vara ursprungligt, tyckte troligen Rolls-Royce att den andra delen, Cloud (”moln”), påminde alltför mycket om modellnamnet Silver Cloud. Tedesco ändrade då bilmärkets namn till Classic Coach. Ordet classic betyder ”klassisk” och coach, som betyder ”vagn” eller ”kaross”, ska föra tankarna till coachbuilt, som signalerar att ett fordon har fått en påkostad påbyggnad från en specialiserad karossbyggare.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer