torsdag 21 januari
Big Papas garagerapport: Ett häftigt elbilsprojekt
Foto: Zero Labs

Big Papas garagerapport: Ett häftigt elbilsprojekt

23 december, 2020

Artikel. Jag brukar då och då skriva om elbilarnas utveckling på min motorblogg BigPapa.se. Bland annat har jag kikat lite på Zero Labs Ford Bronco som de byggde om till eldrift och som var ett häftigt bygge.

Nu har Zero lab tagit ett ytterligare steg och kommit med en vad de kallar skateboardplattform, designad som bas för den som själv vill välja vilken kaross man vill ha. Som ett första steg fokuserar man nu på terrängbilar men tanken är att du ska kunna ta din sportbil, pickup, jänkare eller varför inte bruksbilen också i framtiden.
Denna plattform har ett batteripack på 85 eller 100 kWh som ger en räckvidd på 32,1 mil eller med det större hela 37,8 mil, och längre lär det bli i framtiden som allt utvecklas just nu. Man har byggt in ett återvinningssystem för bromskraften. Fyrhjulsdrift kan man så klart också kunna få likaså luftfjädring och Brembobromsar. Elmotorn levererar 300 hästkrafter vilket räcker på långa vägar.
Jag tycker utvecklingen av elbilar känns mycket roligare då man utvecklar dem på detta sätt. Nydesignade elbilar har i vart fall ännu inte fallit mig i smaken. Men detta, att kunna ta sin egen favoritkaross och få den elektrifierad, ja då smälter kanske till och med jag. Vad allt detta kommer kosta är än så länge inte redovisat. Men man räknar med att börja tillverka Classic Electric Platform under 2021.
Jag som räds att elbilarna ska ta över helt och hållet i framtiden kanske kan känna lugnet ändå och drömma om att barnbarnen får susa fram i en Cadillac från 50-60-talet. Hoppas bara att det finns lite oljedropp kvar.

MIKAEL ”BIG PAPA” BERGSTRÖM

Läs mer