torsdag 21 januari
Alternativa kontorsstolar

Alternativa kontorsstolar

23 december, 2020

Artikel. Hemmarbetande och stillasittande? En aktiv stol eller bra kontorsstol är skonsam mot ryggen.

I dessa coronatider är det många som arbetar hemma. Att spendera mycket tid sittande vid ett skrivbord är påfrestande för kropp och rygg, inte minst om utrustningen – stol, skrivbord och andra hjälpmedel – kanske inte är lika bra som den man har på jobbet.
Ett höj- och sänkbart skrivbord gör att man kan variera mellan att sitta och att stå och därmed minska den statiska belastningen, men en bra kontorsstol kan också underlätta. Idag finns det en stor mängd kontorsstolar med olika egenskaper, men också andra typer av stolar – främst så kallade aktiva stolar – som syftar att göra sittandet mindre påfrestande. Denna vecka tar vi en titt på några olika typer av stolar.

PETER ÖBERG

Vanlig kontorsstol

Det finns en uppsjö av kontorsstolar i olika inriktningar och prisklasser. Några saker att tänka på är att sitthöjden på stolen kan justeras så att man kan ha fötterna placerade stadigt mot golvet, att den har bra stöd för svanken och att man kan justera sittdjupet, alltså hur långt bak ryggstödet ska vara.

Sadelstol

Sadelstolar är formade så att man sitter med benen vinklade mer nedåt jämfört med en vanlig stol. De finns både med och utan ryggstöd. Spänningar i skuldermuskulaturen ska minska samtidigt som de är skonsamma för benen och förbättrar blodcirkulationen i dessa.

Balansstol

Balansstolen liknar en sadelstol men har en rundad botten och saknar ofta hjul. När man sitter på en balansstol aktiveras musklerna som stöder ryggraden då kroppen måste arbeta för att sitta korrekt och hålla balansen; den ger alltså en bra hållning.

Pilatesstol/pilatesboll

Likt balansstolen aktiverar pilatesstolen musklerna i ryggen och ger bålstabilitet. Det finns också pilatesbollar, eller balansbollar, för kontor. När man sitter på balansbollen aktiveras mag-, sido- och ryggmusklerna. Till skillnad från de flesta stolar kan bollarna inte justeras i höjdled, så det gäller att man har ett passande skrivbord.

Knästol

På en knästol sitter man lite annorlunda mot en vanlig stol då en del av vikten hamnar på knäna. Man får en öppen vinkel mellan lår och överkropp vilket ger en balanserad överkropp och stärker ryggmusklerna. Det finns modeller med och utan ryggstöd.

Gamingstol

Gamingstolen kan liknas vid en kontorsstol med inslag av fåtölj och är gjorda för att man ska kunna sitta länge. En bra, ergonomisk gamingstol är anpassningsbar med en sittställning som kan justeras på allehanda vis samt har nackstöd och svankdyna eller -stöd.

Läs mer