torsdag 21 januari
Bilar från A till Ö: Cupra – kopplat till koppar

Bilar från A till Ö: Cupra – kopplat till koppar

16 december, 2020

Artikel. Den ledare som bilmärket Cupra vill kopplas ihop med är inte koppartråden utan den som ligger först i rallyt eller på racerbanan. Cupra är fordon för dem som gillar att ge järnet – bilister med blyfot, alltså. Men den metall som märket nog allra helst vill att vi ska tänka på är guldet i motorsportens mästarpokaler.

För 2300 år sedan bodde folkslaget picener på den östra sidan av Apenninska halvön, vid Adriatiska havet. Bland de gudar som picenerna dyrkade fanns fruktbarhetsgudinnan Cupra. Till hennes ära uppfördes ett tempel på en plats som uppkallades efter henne: Cupra Maritima (ortnamnet betyder ungefär ”Cupra vid havet” – det fanns också ett Cupra Alta, ”Höga Cupra”).
En än mer känd fruktbarhetsgudinna hette Afrodite. Enligt legenden föddes hon ur havets skum, placerades på ett snäckskal och blåstes mot Cyperns strand av vindguden Zefyros (som Bilar från A till Ö säkert får anledning att återkomma till om några år). Platsen Pafos på öns sydvästra kust är enligt traditionen det ställe där gudinnan ska ha surfat i land på sitt skal. I Pafos fanns sedan ungefär år 3000 före Kristus en kult kring kvinnlig fruktbarhet. Denna kult kombinerades med komponenter från andra kulturer och resulterade i myten om Afrodite. Till hennes ära byggdes en helgedom i Pafos, som blev vallfartsort för antikens Afroditedyrkare.

Järn från Mars, koppar från Venus?
Att dyrka en kärleksgudinna låter väl trevligt men man måste ju arbeta också. Detta gjorde cyprioterna (åtminstone många av dem) i koppargruvorna. Cypern var känt för sin kopparexport. Och på något sätt måste cyprioterna ha kopplat ihop kopparn och kulten, ty alkemins tecken för koppar – en cirkel med ett kors under – har också blivit tecknet för planeten Venus – vars namn ju är den romerska versionen av Afrodite – samt tecknet för kvinna. Motsvarande koppling finns för övrigt mellan metallen järn och den roströda planeten Mars, som är uppkallad efter den romerska krigsguden. Båda betecknas med en cirkel från vilken en pil pekar snett uppåt till höger. Detta tecken är dessutom symbol för man – och för Volvo. Det sistnämnda troligen inte för att Volvo ville verka våldsamt och manligt (mytologins amazon var visserligen en krigare – men en kvinnlig sådan) utan snarare för att biltillverkaren skulle påminna om att bilarna var byggda av det starka svenska stålet (järn är som bekant en viktig beståndsdel i stål).
På tal om stål: Under antiken var det inte alltid så lätt att veta vad som avsågs när någon talade om metall. Det latinska ordet aes kunde betyda både ”brons” och ”koppar” – dessutom kunde det betyda rätt och slätt ”metall”. När man talade om aes cyprium blev det däremot tydligt att det var koppar man talade om. Aes cyprium betyder nämligen ”metallen från Cypern” och den metall som Cypern var känt för var just koppar. Orden förvanskades senare så att benämningen blev bara cuprum. Detta ord har i sin tur givit upphov till bland annat svenskans ord ”koppar”, tyskans Kupfer, engelskans copper och spanskans cobre.

Bil utan kopparkoppling
Spanskt är också bilmärket Cupra, som gärna använder kopparfärgade detaljer. Emblemet på kylargrillen ser ut att vara gjort av koppar, det finns kopparfärgade fälgar att välja och på märkets webbplats visas en reklamfilm med en person som ser ut att ha målat sig med kopparpasta. Trots allt detta är det inte den cypriotiska metallen som givit bilmärket dess namn. Inte heller är det den picenska fruktbarhetsgudinnan. Bilmärket Cupra har ärvt sitt namn från ett annat spanskt bilmärke: Seat. Från början var Cupra beteckning på de sportigaste versionerna av vissa Seat-modeller. Namnet, som skulle påminna om Seats motorsportssatsningar, är en förkortning av engelskans Cup Racing, berättar Susanne Karlsson, PR-ansvarig på Seat Sverige (som också har hand om märket Cupra). Ordet cup betyder – som Bilar från A till Ö tidigare berättat om – dels ”pokal”, dels den tävling i vilken man kan vinna sagda pokal. Och racing betyder bland annat ”kappkörande”. Seats sportigaste skapelser blev 2018 ett eget bilmärke och fick då överta namnet Cupra.
Susanne Karlsson känner förstås till den picenska fruktbarhetsgudinnan. Och hon utesluter inte att ledningen i spanska Martorell, där såväl Cupra som Seat har sitt säte, tänkte koppartankar i samband med att modellversionsbeteckningen modellerades fram. Men hon betonar ändå att namnet betyder Cup Racing och inget annat.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer