måndag 12 april
I år sitter Prosit i karantän
Illustration: Maria Wall

I år sitter Prosit i karantän

2 december, 2020

Krönika. I femton års tid har vi nu skrivit krönikor i den här tidningen som heter Bil & Bostad. Den ägs av några framsynta mäklare och bilhandlare och går som bilaga till Västerbottens-Kuriren och Folkbladet. Den finns även i digital version vilket gör att läsekretsen är större än vi tror.
Så häll upp kaffet, slå dig ro. Här kommer dagens predikan.

Akta dig för kattestupan
Rutinen för mig när jag skriver krönikor är att jag sätter mig vid mitt gamla skrivbord och hamrar ner text på en dator av märket MacBook Pro. Intill ligger katterna Nisse och Frasse på en filt och tittar ut på talgoxarna som retas på balkongen. Förr i världen sprang de ut och försökte fånga de där men nu har de kommit upp i ålder och ids inte.
Lägenheten är deras värld och allt som är utanför är till betraktelse. Ibland ser de ut över Rådhusesplanaden, ibland är de på balkongen och gör fotspår i snön. Förr hade de två katthonor att leka med som hette Socker och Busan. Men för några år sedan blev de sjuka och togs till veterinären för ett skonsamt slut. Det sista Nisse och Frasse såg var när jag bar dem ut genom ytterdörren. Sedan dess aktar sig katterna för att smita ut i trappuppgången. Akta dig! Där väntar kattestupan! Ja hur katter tänker vet jag inte, men jag antar att de tycker att det är otryggt där ute.

”Better stay home, grandpa!”
Ända sedan i mars har vi förmanats att akta oss för det smittsamma viruset. Det blev ingen resa till barnbarnen i Kuala Lumpur detta år. Ja även där har det varit nedstängt i perioder. Som längst fick mina barnbarn Phil och Zach vara inne i lägenheten i tre månader. Nu har mina barnbarn varit flitiga och gjort sina läxor över sina datorer men nån måtta får det vara. Till skillnad från katterna Nisse och Frasse vet de att det finns en värld utanför lägenheten. De har bott i Bangkok och åkt tuk-tuk. De har vandrat på flygplatsen i Singapore och hälsat på sin släkt i Filippinerna. De är världsmedborgare.
När jag kontaktar dem över datorn säger de: ”Better stay home, grandpa, the corona is all over the world!” ”Stanna hemma, farfar, coronan finns överallt.”

Bilhandlarna årets hjältar?
Det här är året många kommer att minnas som året när vi upphörde vara publik eller delta i evenemang av alla de slag. Idealtillståndet har varit att hålla sig hemma och leva som innekatter. Skillnaden är väl att de kurrar, vi har en benägenhet att knorra över tillvaron. Personligen är jag dock glad över att jag hann skriva mina nyårsrevyer och krogshower flera år innan folksamlingar blev smitthärdar. Jag har inte heller något jobb som kräver att jag måste ut och slita 8-5 för att dra in lön. Men jag skänker gärna en tanke till alla er som är där ute och håller samhället igång. Tack för att ni gör nyttan!
Mäklarna har fullt upp med att sälja trygga bostäder. Så länge som det känns riskfyllt att åka kollektivt har nog även bilhandlarna fullt upp. Nu behöver inte jag bil eftersom jag bor i centrala stan, men alla ni andra!

Prosit sitter i karantän
Vill vi ha några julklappar i år? Handeln har utnämnt primusköket eller om det var triangiaköket till årets julklapp. Tack men ett sådant har jag redan. Man har väl varit scout! Friluftsmänniska! Kokat gryta på frystorkat! Om inte annat kan jag koka mexikanasoppa på balkongen om krisen skulle förvärras. För något julbord lär det inte bli i år.
Jag hörde förresten att Snövit som är med i Kalle Ankas Jul var lite skraj över Stefan Löfvens påbud om högst åtta personer vid allmän sammankomst. Hon kommer ju vanligtvis med sina sju dvärgar och dansar på julafton, men nu är Prosit i karantän så här öppnas nya möjligheter. Kanske Snövit kan locka dit prinsen från Askungens bal? För den är väl inställd i år? Stackars Askungen! Och stackars Sir Vääs i Robin Hood. Han har väl legat i sjuksäng i bra många år nu. I sitt äldreboende i slottet där Robin snor hans pengapåsar.

Ja du Nicklas. Världen ska tydligen öppnas i vår när vi fått vårt vaccin. Längtar du ut till nåt EM eller VM eller vad det kan bli? Har du varit på såna resor förut?

BENNY KARLSSON

Läs mer