torsdag 21 januari
”Intresset för fritidshus eller en gård på landet har varit stort”
Foto: Fastighetsbyrån

”Intresset för fritidshus eller en gård på landet har varit stort”

18 november, 2020

Artikel. Bil & Bostad har under hösten pratat med stadens mäklare om läget på bostadsfronten i Umeå och om hur corona påverkat marknaden. Denna vecka ger Mathias Holmgren, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån,
sin syn på saken och ger några tips för både säljare och köpare.

Vilket är ditt viktigaste tips för en lyckad bostadsaffär? Vad bör man tänka på om man planerar att köpa eller sälja bostad?
– Som säljare är det bra att börja planera i god tid innan försäljning om man har möjlighet. Då kan vi tillsammans lägga upp en plan på vad som kan göras för att få så bra betalt som möjligt. Här kan det vara en god idé att använda vår tjänst På gång så att allt är fotat och klart när det är dags att sälja. Som köpare är det också bra att ha koll på kommande försäljningar eftersom 15 till 20 procent av våra objekt aldrig når Hemnet utan säljs innan. Det är bra att i god tid ha kollat med banken så lånelöfte finns eftersom det oftast går rätt snabbt från visning till budgivning och försäljning.
Finns det någon typ av bostäder i Umeå där ni ser ett särskilt intresse?
– Det har rent generellt varit stort intresse på det mesta men för hus, fritidshus och gårdar har intresset varit extra stort.
Hur skulle du säga att bostadsmarknaden har påverkats av corona?
– Jag skulle säga att förutom någon vecka i mars så har marknaden varit väldigt bra, dock har visningarna blivit längre i och med att man delat upp intressenterna i mindre sällskap eller enskilda visningar samt att digitala visningar har ordnats vid behov. Då många jobbar hemifrån och spenderar mer tid än vanligt hemma har många insett behovet av en förändring gällande sitt boende, större eller mindre. Corona har gjort att intresset för fritidshus eller en gård på landet har varit stort.
Vad tror du om läget framöver?
– Marknaden är fortfarande stark med många intressenter på visning, detta innebär att många går i säljtankar och har påbörjat dialog om kommande försäljning. Det är en bra bostadsmarknad och jag tror att den kommer att hålla i sig framöver.

PETER ÖBERG

Läs mer