torsdag 21 januari
Comeback för terrängikoner

Comeback för terrängikoner

18 november, 2020

Artikel. Två klassiska terrängbilar – Hummer och Bronco – är tillbaka.

Under 00-talet var Hummers maffiga terrängbilar det fränaste man kunde köra, åtminstone enligt de som gillar maffiga terrängbilar. Sagan tog slut då 2010 då märket las ner. Men nu är Hummer tillbaka, meddelar General Motors. Bilmärket GMC har visat upp en modern Hummer, Hummer EV, som kommer synas på vägarna (och sannolikt på andra ställen, med tanke på terrängegenskaperna) år 2022. Nya Hummern är eldriven, lyxig och påkostad – den kostar över en miljon kronor – och kommer både som pickup och suv.
Går man tillbaka ännu några år i tiden finner man en annan klassisk amerikansk terrängbil, Ford Bronco, vilken tillverkades mellan 1965 och 1996. Redan nästa år kommer en ny Ford Bronco med tydlig inspiration från de äldre modellerna vad gäller design, men med modern teknik under skalet. Bilen kommer i tre karossutföranden, och riktigt goda terrängegenskaper utlovas. Nya Bronco kommer tyvärr inte att säljas i Europa och Sverige, åtminstone inte inledningsvis, men i USA hittar man den snart hos Ford-handlarna med ett pris på från 29 995 dollar (cirka 260 000 kr).

PETER ÖBERG

Läs mer