torsdag 21 januari
Spel: Dirt 5

Spel: Dirt 5

11 november, 2020

Artikel. Höstens kanske största racingtitel är här. Dirt 5 lever upp till förväntningarna.

Dirt 5 är höstens kanske största och mest emotsedda bilspel, tillika det första nya racingspelet till de nya konsolerna Playstation 5 och Xbox Series X/S. Vi har dock spelat Xbox One-versionen.
Dirt 5 är ett rent arkadracingspel med fokus på offroadkörning. Här finns den okomplicerade och intensiva racingen från Sega Rally men också variationen, lekfullheten och spelarfokuset från Forza Horizon-spelen.
Det märks att utvecklarna ansträngt sig lite extra med Dirt 5, inte bara vad gäller mängden lopp och fordon, de variationsrika och fantastiska miljöerna med skiftande väder, utan också med saker som de snabba menyerna och att man kan spela upp till fyra spelare samtidigt på delad skärm, även i karriärläget. Det finns också ett ”playgrounds”-läge där man kan skapa egna – och spela andras – banor. Spelet är lättillgängligt och snyggt, och tack vare bra körkänsla och racevariation är det alltid kul att ta sig an nästa lopp.
Finns det något negativt att säga då? Pja, den skräniga rockmusiken tilltalar inte mig, och spelet kraschar ibland, till exempel varje gång jag ska använda fotoläget. Jag vet inte om detta gäller bara Xbox One-versionen, men man får hoppas att det fixas.
I ett år som har varit fyllt med bra racingspel är Dirt 5 ett av de bästa, kanske till och med det bästa om man gillar arkadracing.

PETER ÖBERG

Läs mer