måndag 12 april
Är Bookbeat boktipset till Benny?
Illustration: Maria Wall

Är Bookbeat boktipset till Benny?

11 november, 2020

Krönika. Analoge Benny är ute efter boktips, ”gärna i pocketform”, vilket signalerar att han tillhör bakåtsträvarna som fortfarande LÄSER böckerna. Själv konsumerar jag inte historier på det sättet längre, utan jag lyssnar till dem, tyvärr med ett öra, vilket gör att jag är högst osäker på vad jag faktiskt tycker om många av böckerna jag ... tar del av.

Det finns såklart mycket som är positivt med ny teknik, men nästan lika många saker blir sämre än tidigare, och även i det här fallet har framstegen alltså fått konsekvenser.
Min farsa skröt alltid upp radion som ”det aktiva mediet” – och syftade då på hur bra det gick att jobba samtidigt som han visslade till skval från transistorradion. Det var enbart radion som tillät honom att bygga en husbil, en fjällstuga eller ett biljardbord under tiden.
Enligt honom krävde teve och film på tok för mycket av sina användare, gjorde anspråk på för mycket uppmärksamhet, för att det skulle vara rimligt att hänge sig åt sånt. (På den här tiden såg farsan på två och enbart två program på teve – nyheterna och Trafikmagasinet, ingenting annat.)
Själv ärvde jag varken hans arbetsmoral eller förmåga att skapa med händerna, så för mig ser den här ekvationen lite annorlunda ut, även om det finns en gemensam nämnare.
Även jag gillar nämligen att göra flera saker samtidigt, och väljer därför ljudet som första mediekanal. Det ger mig händerna fria till att surfa på datorn samtidigt, och dessutom spela Wordfeud på telefonen.
Jag lyckas alltså göra tre saker samtidigt, ingen av dem livsuppehållande eller nödvändig på nåt sätt, men ändå. Tyvärr blir det ganska dålig kvalitet på allt, men jag hoppas att kvantitet väger upp kvalitet på nåt sätt, kanske undermedvetet?
Trots att jag vet att den här multitaskingen förstör alla upplevelserna, har jag förtvivlat svårt att sluta. Möjligtvis är det en barnsjukdom vi alla har, i samspel med de här enheterna som erbjuder så mycket att göra. Det hela är ju trots allt ganska nytt. Smartphonen som vi känner den idag uppstod väl nån gång kring 2010, och jag menar ur ett evolutionärt perspektiv är ju tio år ingenting.
Kanske kommer jag till insikt om 20 000 år, jag hoppas det i alla fall.
Men, trots detta blir nog mitt boktips till Benny ändå att sluta läsa de där sakerna och börja lyssna istället. För det finns ett självsanerande fenomen med ljudböckerna som jobbar till vår fördel – att de dåliga ljudböckerna (som är förfärligt många) är helt omöjliga att ta sig igenom med nåt slags uppmärksamhet.
Poänglösa och platta deckare blir hopplösa att hänga med i, och det är ett friskhetstecken att vår hjärna börjar ägna sig åt annat när inputen är för dålig.
Men, vad som är viktigare – de utmärkta böckerna blir faktiskt ännu bättre! Det har jag lärt mig och utnyttjat redan. Jag har spisat både Utvandrarna och Nybyggarna – tegelstenar och klassiker som jag lyckats undvika under en halv, analog mansålder – innan Bookbeat hittade rätt med formatet. Det är jag också väldigt glad för, det är verkligen en detaljrik och fängslande berättelse om, ja, vad ska man säga – tåga och mod?
Eller Torgny Lindgren. Vi får inte glömma att han hann läsa in några av sina romaner, för oss att lyssna till och njuta av. Det är sannerligen lyxigt att få ta långa promenader med Torgnys röst i lurarna – närmare och mer levande än någonsin tidigare så död som han är. Och då är ljudboken det aktiva mediet – för både knopp och kropp.
Så, ska jag kanske plocka ut en av hans ljudböcker, och tipsa Benny om den som en första ljudbok, så att säga ge honom en flygande start på den här plattformen? Isåfall blir det ”Ormens väg på Hälleberget”.
Den är så fängslande att jag rätt och lätt skäms över att inte ha läst den tidigare.
Nu har jag åtminstone lyssnat.
Och hört!

Benny: Du lever ju livet inom centrumfyrkanten i Umeå, en medelstor stad i Sverige. Och du har gjort så länge. Finns det du lärt dig i den här urbana faunan sparat nånstans? Finns det en city-praktika som du kan dela med dig delar av?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer