måndag 12 april
Sudda bort den sura pandemin!
Illustration: Maria Wall

Sudda bort den sura pandemin!

4 november, 2020

Krönika. Året 2020 blev för många året med den påtvingade isoleringen, de uteblivna utlandsresorna, inställda evenemangen, frånvaron av träffar och föreningsmöten.

Vi slutade vara publik, uppmanades jobba hemifrån, umgås över datorn och akta oss för närkontakt. Det lömska viruset kunde angripa oss i affären, på gatan eller som Veronica Maggio sjunger: ”I taxin, i trappen, hissen, i hallen”. Jag har skrivit coronan så ofta i min dator att till och med algoritmerna klagar: Sudda sudda bort den sura pandemin och skriv om glädjen! Om plättar och pannkakor och sådant som gör livet glatt!

Gladpost i brevinkastet
Det är sällan man får post numer. Men i förra veckan damp det ner ett paket genom brevinkastet som sa ”dunk” på hallgolvet och skrämde katterna. Vad kunde det nu vara? Årets julkort från Diabetesförbundet? En oväntad vinst från Postkodlotteriet? Nej, här kom ett bokpaket från Nordstedts med en hälsning från min pryoelev från 80-talet, Göran Everdahl. Nu hade han och Per Naroskin författat en bok med titeln: Leenden. Givetvis med Mona Lisa på omslaget och rikt illustrerad med leende personligheter genom historien. Här får vi veta allt om leendets fysionomi och psykologi. Kan man le med neddragna mungipor? Jo Nelson Mandela kunde den konsten.

Leende damer i arkaisk tid
Boken jag fick är en fälthandbok fylld av kunskap och trivia om leendets historia. Den skildrar allt från dödskallens glada grin till Alfred E Neumans tandlösa flin. Och här är mycket som jag inte visste. Varför log aldrig kungar och stridsherrar från sina gamla oljemålningar? Förmodligen för att de hade dåliga tänder, eller inga tänder alls. Undantagen finns i den skabrösa konsten från 1600-talet som visar upp hångrin från värdshusvärdar, prostituerade eller annat löskefolk där ölsejdlar och spelkort fanns med som rekvisita.
Men leendet i konsten började inte där. Redan på 600-talet före Kristi födelse tillverkades statyer i Grekland under den arkaiska perioden där damer visade upp samma milda och gåtfulla leende som Mona Lisa på da Vincis tavla.

When you’re smiling ...
Ler du mot någon är chansen stor att du får ett leende tillbaka. Redan när du är bebis drar du upp ett smil som gör dina föräldrar nöjda och ser det som ett kvitto på föräldraskapet. Elvis sneda charmleende fick fansen att svimma. Jack Nicholson skrämde upp oss med sitt varggrin i The Shining. Victoria Beckham ville aldrig le på bild och toppmodellen Tyra Banks lärde oss sitt ”smize-leende” med blicken. Ja gnola du på schlagern ”Leende guldbruna ögon” så förstår du. Vi minns Larry Hagmans (J.R.) och hans skurkleende i Dallas, Clint Eastwoods sammanbitna leenden i de flesta av hans filmer. Julia Roberts överdrivna leende med en mun som är störst i hela Hollywood. Hann du räkna hennes tänder? Helan och Halvan hade ett minspel utöver det vanliga. Skyldigt leende och höjda ögonbryn. Hoops, did it again!

Trump eller Biden?
När du läser denna krönika vet du förmodligen vem som blev president i USA. Joe Biden har kampanjat med sitt munskydd på sig och tittat på oss med pliriga pepparkornsögon. Hur bidrog det till valresultatet? Donald Trump slet demonstrativt av sig masken och har låtit käften gå. Hans leende är av det mer överlägsna slaget, kanske påklistrat eller slugheten själv. Ja hur än valresultatet blir lär nog munskyddens betydelse analyseras. Minst lika mycket som Nixons skäggstubb när han förlorade mot Kennedy.
Slutligen hoppas jag att du blev lite gladare av dagens krönika som avlutas med ett citat av kåsören Cello eller Olle Carle som han hette: ”Dags att smila och småle en smula!” Du kan testa effekten på din närmaste omgivning. Lycka till!

Ja du Nicklas. Jag har nyss läst Karin Smirnoffs trilogi och behöver annat att läsa i badkaret. Har du några boktips åt mig? Gärna i pocket.

BENNY KARLSSON

Läs mer