måndag 23 november
Spel: Star Wars Episode I Racer

Spel: Star Wars Episode I Racer

4 november, 2020

Artikel. 21 år efter att Star Wars Episode I Racer släpptes är spelet tillbaka, nu på dagens konsoler.

Sommaren 1999 gick Star Wars: Episode I – The Phantom Menace upp biograferna, och i samband med detta släpptes racingspelet Star Wars Episode I Racer på bland annat Nintendo 64. Det mörka hotet (filmens svenska titel) var för många inte någon favorit, men spelet mottogs väl. Dryga 20 år och några konsolgenerationer senare är Star Wars Episode I Racer tillbaka. Inte mycket har förändrats, eller snarare ingenting alls – detta är alltså inte någon remaster eller reboot, utan det är det gamla spelet, helt enkelt.
Här är det klassisk snabb (i detta fall retro-) futurisk racing som gäller, fast med såna där podracingfordon som Anakin och andra tävlar med i filmen. Det är lättspelat, responsivt, snabbt och roligt. Man kan köra turneringar på tre olika svårighetsnivåer samt tävla mot varandra på delad skärm. Avklarade lopp och intjänade pengar låter spelaren uppgradera ”poddarna” och ger tillgång till fler banor – vilka för övrigt inte bara finns på Tatooine utan på de mest skiftande planeter och världar. Onlinefunktioner saknas, som väntat.
Att det är originalgrafiken gör inte mig något men möjligen kan man tycka att 149 kronor är snäppet mycket för ett 20 år gammalt spel som släpps på nytt utan förbättringar. Jag är lite osäker på vad yngre spelare utan relation till spelet och Star Wars kommer tycka, men för mig funkar det fortfarande.

PETER ÖBERG

Läs mer