torsdag 21 januari
”Jag hade roligt från morgon till kväll”
Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

”Jag hade roligt från morgon till kväll”

4 november, 2020

Artikel. Efter ett pars års uppehåll är bakprogrammet Årets sockerbagare tillbaka i tv-rutan. En som har erfarenhet av att tävla i bakning på tv är Linn Utbult, ny domare i programmet.
– Jag var nog lika nervös som våra kära sockerbagare, säger Linn.

Bakprogram på tv går hem hos de flesta, och ett av de mest populära är Hela Sverige bakar på TV4. Vinnaren där år 2018 var Linn Utbult, som nu medverkar i ännu ett bakprogram, men nu som domare.
I Årets sockerbagare är det barnen som är i centrum – i programmet tävlar barn tillsammans med en vuxen familjemedlem i bakning. Tidigare säsonger har programmet visats på Barnkanalen, men till årets säsong har det flyttat in på SVT och bästa sändningstid – lördagar klockan 20. Lasse Kronér är som tidigare programledare, men ny domare är alltså Linn Utbult. Bil & Bostad pratar med Linn om att gå från deltagare till domare, hennes bakningsbakgrund och mycket mer ...

2018 vann du Hela Sverige bakar. Vad har vinsten inneburit för dig?
– Oj, ja en hel del. Först och främst fick jag ju göra min bakbok ”Salt som socker”, jag fick snurr på bloggen och har sen dess gjort en massa kul uppdrag inom bakning. Det jag gör mest är att ta fram recept och fotar dessa bakverk åt olika kunder. Nyligen släppte jag även mat-appen middagsakuten med min vän Camilla Hamid. Så vinsten har absolut förändrat mitt liv på många sätt.
Nu är du själv domare i Årets sockerbagare. Hur är det att vara på ”andra sidan” – domare istället för deltagare?
– Fantastiskt kul och mindre stressande, haha. Nej, helt ärligt var jag nog lika nervös som våra kära sockerbagare, jag ville vara med i varje liten del som deltagarna gjorde och stod på tå för jag ville så gärna springa in och stötta och hjälpa. Men de löste det mesta galant själva, kreativa till tusen! Men jag stannar nog helst på denna sida nu!
Vad har varit roligast med att spela in programmet?
– Det är svårt att plocka ut en enda sak när jag hade roligt från morgon till kväll under hela inspelningen. Men det var alltid lika roligt att se hur stolta deltagarna blev över sina kreationer. Och sen att barn ofta kör sitt snack filterlöst är ju bara bäst!
När började du själv baka?
– Oj, jag var inte gammal, runt sexårsåldern tror jag. En bakglad farmor bodde på vår övervåning hemma och mamma lät mig tidigt testa mig fram i köket. Jag var ingen fegis i köket direkt utan tog mig an svåra grejer direkt. Köket var kaos efter, kan jag lova. Stackars mamma för städa gjorde jag garanterat inte ...
Har du något tips på hur man kan uppmuntra barn i köket och med bakning?
– Ja, börja med något som inte har så många steg. Och låt barnen få leta upp kul recept i böcker och på nätet själva. En bra början kan vara att göra chokladbollar eller smoothies. Bjud in på kalas och fira med det de bakat så de får uppskattning och känner stolthet över vad de har presterat.
Vem av dig och Lasse Kronér är den största gottegrisen?
– Jag! Ingen tvekan.
Till sist tänkte jag testa dig lite ... Med tanke på att Bil & Bostad kommer ut i Umeå, har du koll på vad slabang är?
– Ja, men är inte det någon knasig rulltårta? Med banan? Inte den vackraste av skapelser om jag minns rätt ...

PETER ÖBERG

Läs mer