måndag 23 november
Bilar från A till Ö: CT et cetera

Bilar från A till Ö: CT et cetera

4 november, 2020

Artikel. Bilmärkena Lexus, Cadillac, Citroën och Jaguar har åtminstone en sak gemensamt; de har alla vid något tillfälle tillverkat bilar vars namn börjat med bokstäverna CT.

I modellbeteckningen C-Type är det visserligen ett bindestreck mellan bokstäverna. Och i C3 finns inget T. Men under rubriken Bilar från A till Ö är det svårt att tvinga in en 3:a om man inte behandlar den som om den består av bokstäver (till exempel som i tre eller trois).
Hos bilmärket Lexus består de flesta modellbeteckningarna av två bokstäver samt ett tresiffrigt tal. De båda bokstäverna visar vilken kaross bilen har. Siffrorna berättar om olika motoralternativ. Att ange motorstorlek i modellbeteckningar har varit vanligt i bilvärlden. Det har då ofta handlat om de olika motorernas slagvolym. Men eftersom en Lexus nuförtiden oftast är en hybrid med både bensin- och elmotor tycks tillverkaren tycka att det blir lite orättvist att berätta om bara bensinmotorns storlek. I modellbeteckningen CT 200h talar talet 200 således inte om bensinmotorns slagvolym i centiliter utan syftar enligt Lexus på ”det faktum att effekten är ekvivalent med den hos en traditionell 2,0-liters bensinmotor”. Och h:et står för ”hybrid”.

Både batteri och bagage
De båda bokstäver som bildar början i märkets modellbeteckningar, till exempel ES, LC, NX och CT, kan förefalla slumpvis sammansatta men det finns tydligen tankar bakom. I modellbeteckningen CT 200h står bokstäverna CT för Creative Touring, berättar Erik Gustafsson, informationschef på Toyota Sweden AB, Lexus svenska generalagent. Creative (engelska för ”skapande”) står för att Lexus ansåg sig vara nyskapande när märket introducerade modellen. CT 200h, som kom 2010, var nämligen den första bilen i den så kallade premiumkompaktklassen med både bensin- och eldrift. Ordet touring (engelska för ”resande”) har använts av bland annat BMW och Toyota för att beteckna kombikaross. Och Lexus verkar använda ordet på liknande sätt – enligt Erik Gustafsson ska Touring-delen av namnet motbevisa myten att hybriddrift måste innebära att batterierna stjäl utrymme från passagerare och bagage.
Cadillac CTS tillverkades 2002-2019. CTS står för Catera Touring Sedan (vilket innebär att ”Touring” hos Cadillac inte betyder kombi). Modellen CTS har alltså fått en del av sitt namn från en tidigare Cadillac-modell, Catera, som såldes från 1996 till 2001. Men vad betyder namnet Catera? Absolut ingenting, påstår Michelle Krebs i sin artikel A Cadillac in Lederhosen to Lure the Young and Affluent (The New York Times, 10 december 1995). Enligt Krebs lät General Motors såväl marknadsföringsexperter som vanliga Cadillac-anställda komma med förslag – sammanlagt flera tusen – på vad den nya modellen skulle heta. Det vinnande förslaget var Catera.
Och även om jag inte alls betvivlar att det gick till på detta sätt har jag svårt att svälja att namnet skulle betyda ”absolut ingenting”. Namn betyder alltid något. I det här fallet kan man gissa att GM uppskattade namnet bland annat för att det framkallar associationer till ordet cater. Sammansättningen cater for betyder bland annat ”sörja för”, ”skaffa nöje åt”, ”tillfredsställa”, ”tillgodose” eller ”betjäna”. Enligt Michelle Krebs skulle bilen attrahera rika köpare, och rika människor brukar ju vara vana att bli betjänade.

C-trean hos Citroën igen
Det kommer nog inte som någon chock för läsaren att siffrorna i Citroëns olika modellbeteckningar säger något om storleken på respektive bil. Det kanske inte ens överraskar någon att C1 är minst och C6 störst.
Märkets moderna modeller är inte de första Citroën-bilar som burit beteckningar med C samt siffra. Citroëns första bilmodell fick beteckningen Type A. Efter A (1919) kom B (1921) och sedan C (1922), vars senare versioner fick namnen C2, C3, C4 och C6.
Även Jaguar har haft sin C-typ. Racermodellen C-Type tillverkades under åren 1951-1953. C:et stod för competition (engelska för ”tävling”), berättar Ebba Jeppsson, marknadschef på Jaguar Land Rover Sweden. Modellen efterträddes av D-Type, vilket säkert berodde på att D kommer efter C i alfabetet. Någon annan innebörd hade dock inte D:et, berättar Jeppsson.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer