måndag 12 april
Att hålla två svar i huvudet samtidigt
Illustration: Maria Wall

Att hålla två svar i huvudet samtidigt

28 oktober, 2020

Krönika. Det finns ingenting som är så konstant som förändring, sägs det.
Att det enda vi kan vara säkra på – förutom döden och skatter – är att allt omkring oss sakta men väldigt säkert förändras. Och det betyder väl egentligen två saker, dels att vi måste hänga med på de stora, viktiga inslagen, hur vi betraktar och behandlar varandra och andra, dels att det måste vara okej att välja ut några privata oaser som får förbli desamma, för alltid.

Jag kommer osökt att tänka på ett uttryck som låter framförallt politiker komma undan, och svara både ja och nej på en fråga. Litegrann som jag nyss gjorde kring personlig utveckling, att få med både ena å andra sidan.
Jag hörde det första gången av Ulf Kristersson, när jag intervjuade honom för ett par år sen:
”Vi måste ju kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.”
Och det låter ju enbart logiskt och rimligt, eller hur? Att vi för sjutton borde vara förmögna att tänka på två saker samtidigt, som att tugga tuggummi och gå på en och samma gång.
För Kristersson och andra proffs-snackare blir det här knepet för att inte bara hålla två saker i huvudet utan faktiskt kunna hålla sig med två SVAR. Lite som Groucho Marx: ”Det här är mina principer! Om du inte gillar dem har jag andra.”
Det är viktigt att addera härskartekniken att le överseende, när du levererar förklaringarna – lånat i rakt nedslående led från Göran Persson och Carl Bildt – för att i marginalen påpeka självklarheten i det som sägs.
Med den här kommunikativa trollstaven klarar man sig plötsligt ur varje knipa. Även på direkta ja-eller-nej-frågor skapas utrymme till att filosofera kring flera svarsalternativ.
”Kortsiktigt eller långsiktigt?”
”Hehe ... (glöm inte att le, lägga huvudet på sned och pe-da-go-giskt ta dig tid att förklara hur det ligger till) ... jag tror nog att vi är vuxna nog att hålla två saker i huvudet samtidigt, eller hur? Självklart är det långsiktiga superviktigt, men vi får inte glömma bort idag heller. Egentligen finns ju bara just nu, håller du inte med?”
Det här är kommunikation, och retorik. Att prata om det du vill prata om, fokusera på det du eller ni tycker är viktigt, utan att fara med osanning, och säga det på ett intressant sätt. Sätta agendan, så att säga.
”Kommunikation” ligger på en karta mitt emellan reklam och redaktionell uppmärksamhet – där ni själva skapar och erbjuder den information som er organisation tycker är angelägen.
När i princip alla människor, organisationer och regioner kan vara sina egna publicister så behöver den stora majoriteten hjälp med kommunikation snarare än reklam.
Vi kan dock fortfarande kalla den för reklambranschen, eftersom både du och jag Benny verkligen gillar reklam – men kommunikationsbranschen är väl en bättre beskrivning av vad de flesta av oss sysslar med nuförtiden (sen du gick tillbaka till murvel-sidan).
Och som du bättre än någon annan vet så är den stora branschträffen för oss inte Umeågalan, Modeveckan eller Design by Umeå – utan naturligtvis den årliga Byråboulen – där alla olika producenter och byråer ses och spelar boule. Du och jag har ju till och med bildat lag några gånger och faktiskt vunnit ett år.
Nu blev det ju inte någon Byråboule det här året, men det berodde ju mer på coronarestriktioner än att branschen skulle vara i recession på nåt sätt. Organisationer behöver kommunicera minst lika mycket i den här verkligheten som tidigare, men som inledningen föreslår – inte riktigt på samma sätt.
En annan tanke att hålla i huvudet, samtidigt som den där, är så klart risken att begåvade designers, kreatörer, digitala strateger, UX-specialister, systemarkitekter och allt vad de nu heter träffas och nätverkar UTAN att höra av sig till gamla ”reklamare” som oss.
Undrar vad de gör när de ses? Blir det sån däringa e-sport?

Benny. Jag viker ner mig av ren konflikträdsla och låter dig skriva om precis vad du vill nästa vecka, välj nåt som gör dig på bra humör (så kanske vi slipper trista utbrott som senast.)

NICKLAS BERGLUND

Läs mer