måndag 12 april
Umeås mest kända profiler: Wretling och Åhman!
Illustration: Maria Wall

Umeås mest kända profiler: Wretling och Åhman!

21 oktober, 2020

Krönika. Först måste jag besvara Nicklas påhopp förra onsdagen. Han fastnade i kön till Lottas en fredag och låter som en kinkig Ebba Busch som får stå utanför Spy Bar och stampa. Men han kan ju tacka pandemivakten och krogprofilen Anders Ögren som motade i dörren. Det hade inte ens hjälpt om du gick armkrok med Foppa eller Micke Leijnegard för att komma in. Ingen trängsel på Lottas i pandemitider!

Och varför ville du in bland silverrävarna? Har du inte fått några VIP-kort till Rex eller Cinco i år? Vill inte ens TC ha dig som DJ? Nå! Efter denna bastanta utskällning, till saken!

Äntligen fick ”vi” nobelpriset
Umeå har mycket riktigt utnämnts till Sveriges idrottsstad i år och har inte det satt Umeå på kartan så fick vi dessutom nyss en nobelpristagare med Emanuelle Charpentier som forskat här. Nu är frågan: hur ska vi ranka henne bland alla andra celebriteter som vi gjort till umebor, trots att de flyttat? Är hon forskningens Marta da Silva? Ja kanske det. Hon är hedersprofessor här och säger de ord vi vill höra: ”I Umeå fick jag tid att ägna mig åt min forskning med gensaxen”. Hon har alltså inte upplevt någon stress när hon ägnat sig åt grundforskning. Ska man jämföra med Marta som gjorde mål i första matchen så tog det alltså mer tid att leverera, men så fick hon nobelpriset till slut. Det är kanske det Umeå kunde marknadsföra sig med: ”I Umeå går det inte fort – men det blir gjort.”

Kändistätaste staden i norr
Är det inte Göran Everdahl som går där borta? Jo han medverkar i ännu en inspelning av Go’kväll. Han är dessutom uppväxt här i Umeå. Visst var det väl rockstjärnan Dennis Lyxzén jag såg sitta i Rådhusparken? Jo han är från Vännäs men vi räknar honom som umebo. Precis som Sverker Olofsson som vi mötte på gågatan. Är det inte Beppe Starbrink som cyklar där borta? Jo han ska till frun sin som jobbar på vårt Bildmuseum.
Umeå är Norrlands största besöksstad och med universitetet kommer det massor av nya studenter varje år som nyfiket observerar våra lokala kändisar. De tjejer som spelat fotboll i nån lägre serie söderut känner igen Malin Moström och Hanna Ljungberg som var deras idoler när de var små. Instagram-generationen känner igen Anja och Filippa som de såg på Pridegalan i TV. Där är Underbara Clara! Ida Östensson! Kan du fatta!

Generationsbyte i kändisleden
Nicklas efterfrågar nån slags ranking med de mest kända umeprofilerna genom tiderna och en sådan är inte så enkel att göra. Var börjar vi? Med kompositören Wilhelm Pettersson-Berger som bodde här en tid? Författaren Lars Widding? Assar Rönnlund, Lasse Lystedt, Staffan och Bengt? Hur många gånger har inte Lisa Miskovsky sagt att hon hellre bor i Umeå än i Stockholm, för här finns ju Björklöven! Dubbelpoäng där till Lisa. Men hur är det med Janne Bylund? Hur länge sedan var det han var på Bingolotto? Är han slut som artist? Inte undra på att han behöver psykologhjälp av Mattias Lundberg.
Bland de yngre umekändisarna vinner även i år William Spetz. Han bor ju i Stockholm men är hemma ibland och hälsar på sin mamma Jenny Markström. Årets uppkomling är Olof Wretling som etablerat sig bland rikskändisarna men årets vinnare är Sofia Åhman som lärt oss gympa i tv under coronatiden. Alla överens?
Detta enligt beslut från gubbarna i Skuggkabinettet på Lottas. Som sammanträder en gråtrist vardag utan ståhej eller trängsel. Eller när jag har tvättid och väntar på att tumlaren ska bli klar.

Ja du Nicklas. Nu har vi börjat klappa på varandra ordentligt i våra krönikor. Tog det fjorton år? Din tur nu. Vad händer i reklamvärlden? Finns den kvar?

BENNY KARLSSON

Läs mer