måndag 23 november
”Umeå har klarat sig bra”
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

”Umeå har klarat sig bra”

21 oktober, 2020

Artikel. Hur är läget på bostadsmarknaden i Umeå, och vad ska man som bostadssäljare eller -köpare tänka på i dessa coronatider? Vi reder ut situationen med Umeås mäklare. Denna vecka pratar vi med Jonas Eriksson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Vilket är ditt bästa tips för en
lyckad bostadsaffär?
– För säljare tycker jag det är viktigt att förbereda sin försäljning i god tid, börja röja, ta fina bilder, överväga om förbesiktning ska göras eller inte, något att åtgärda med bostaden som att måla, laga eller fixa innan försäljning och så vidare. Det är mycket att tänka på och bra att börja i god tid istället för att stressa när man väl har köpt nytt och det nuvarande boendet ska säljas. För köpare av ny bostad tycker jag att det är bra att gå på många visningar, särskilt om det är villa man söker men även bostadsrätt, och att lära sig vad olika byggår och byggnadstyper har för karaktäristiska skillnader och vad som är bra och mindre bra. Sen en sak som kan verka självklar, att lära sig mer om de olika områden man är intresserad av och varför man vill bo där. Hur ser det ut med förskoleplatser och pendling? Gör en lista på för- och nackdelar med olika områden och olika hustyper. Ska man köpa lägenhet är det avgörande viktigt att ha koll på alla olika föreningar. Hur ser belåning ut? Vad behöver renoveras och hur påverkar det månadsavgiften framöver? Läs årsredovisningen och sätt dig in i föreningen innan du kollar ytskikten.
Finns det något område eller någon typ av bostäder som utmärker sig på något sätt i Umeå?
–Villorna och fritidshusen i alla områden i Umeå med kranskommuner. De områden som gått upp procentuellt mest senaste månaderna är ytterområden som Holmsund, Vännäs, Sävar och Hörnefors om man tänker sig en ring runt Umeå. När utbudet är så lågt som det är nu gör det att de spekulanter som sökte väldigt smalt i vissa områden och kvarter tidigare nu har breddat sitt sökande till fler områden. Det blir mer huset i sig som blir fokus, så länge området fyller alla boxar man tycker är viktiga.
Hur skulle du säga att marknaden påverkats av corona?
– Ser man i år så här långt så har priserna gått upp i Umeå, både på villor, bostadsrätter och fritidshus. Det kan tyckas ologiskt med tanke på en pågående pandemi och all den osäkerhet det för med sig. Umeå tycks dock ha klarat sig bra med relativt lågt antal smittade. Vi bor i en väldigt expansiv region och det har varit ovanligt lågt utbud. Allt det har påverkat priserna i positiv riktning, sedan tror jag många haft tid att se om sitt hus, eller sin eller lägenhet, och byta upp sig från sitt nuvarande boende. Kanske har behovet funnits ett tag men att man nu gjort slag i saken. Jag tror också att man är beredd att lägga mer av sin månadsbudget på boende. ”Hemester” är ett begrepp som gjort att mer finns kvar i plånboken, kanske lägger man det på boende eller fritidshus. Ett ökat behov av att ha kontor hemma kan också vara ett skäl att söka större.
Vad händer framöver, i stort och för er?
– Jag tror att utbudet kommer fortsätta vara lågt i höst vilket kommer att göra att priserna ökar lite till. Förhoppningsvis klingar pandemin av under första delen av 2021 och både arbetsmarknaden och bostadsmarknaden återgår till det normala därefter. Förhoppningsvis klarar sig företagen bra och folk får behålla sina jobb. Kanske kan vi också börja äta ute som vi gjorde innan pandemin, Umeå har många fantastiskt bra restauranger man kan besöka.
Sedan vill vi förstås lyfta den fortsatta försäljningsframgången med bostadsprojektet Lav på Tomtebo gård där vi nu har säljstartat nästa etapp. Där bygger Bonava 43 attraktiva lägenheter bestående av två-, tre- och fyrarumslägenheter.

PETER ÖBERG

Läs mer