måndag 23 november
Spel: Cloudpunk

Spel: Cloudpunk

21 oktober, 2020

Artikel. Cloudpunk är ett berättelsefokuserat äventyrsspel där man arbetar som flygbilskörande paketbud i en mörk framtid.

Om du någon gång har sett Blade Runner och fantiserat om att fritt köra (eller snarare flyga) omkring i och utforska stadens miljöer med en flygande bil, då är Cloudpunk spelet för dig.
Cloudpunk är ett narrativt äventyrsspel där man arbetar man som paketbud i en futuristisk stad. Det man gör rent praktiskt är att hämta och leverera paket från och till olika destinationer, men det viktiga är snarare berättelsen – och utforskandet och stämningen. Man slipper action- och stressmoment; flygandet till exempel sker i förhållandevis makligt tempo. Man skiftar mellan att flyga och att gå, och man träffar och pratar med allehanda röstskådespelade personer och digitala personligheter (det äger ju rum i en cyberpunkvärld).
Den voxelbaserade (blockuppbyggda) grafiken är makalös och det är en fantastisk spelvärld som skapats. Dock har spelet en del tekniska problem, i alla fall konsolversionerna (pc-versionen ska tydligen fungera bättre). Hackig bilduppdatering, avsaknad av kamerainställningar (grundinställningarna är värdelösa) och att man kan behöva starta om spelet då och då får man leva med, åtminstone så länge det inte kommer någon uppdatering som fixar detta.
Ett unikt och fascinerande spel för alla som vill försvinna in i en mörk cyberpunkberättelse – och kan stå ut med en del tekniska brister.

PETER ÖBERG

Läs mer