måndag 23 november
Mästerbyggarna från Skellefteå
Foto: Jakob Dahlström/TV4

Mästerbyggarna från Skellefteå

21 oktober, 2020

Artikel. Det är många som gillar Lego, men vissa gillar det mer än andra. I Lego Masters Sverige, med premiär nu på söndag, tävlar 16 deltagare i Lego-byggande. Bland dem Hans Brettschneider och Robert Lundmark från Skellefteå, som båda var välmeriterade Lego-byggare även innan tävlingen.

Vem av er kom med idén att delta i Lego Masters? Eller blev ni tillfrågade?
Robert: – Både Hans och jag blev tidigt kontaktade av produktionsteamet bakom Lego Masters men var osäkra på hur konceptet skulle se ut. När det blev tydligt vilken typ av program de ville göra väcktes mitt intresse och jag hörde av mig till Hans och kollade läget. Han sa att han hade tackat nej men när han hörde att jag var sugen så blev det läge att omvärdera lite grann. Sen peppade vi väl upp varann och började känna att det kunde bli kul att åka till Stockholm och vara med på castingen.
Hans: – Castinghelgen blev en riktigt trevlig upplevelse och när vi sen kom med i programmet kändes det som att vi inte ville missa detta äventyr.

Vad var roligast med att delta? Finns det något särskilt ögonblick som ni kommer att minnas?
Robert: – Det bästa med att delta var att vi fick tid och möjlighet att planera och bygga några riktigt maffiga byggen tillsammans. Vi hade ju egentligen inte haft några gemensamma byggprojekt före Lego Masters, och det var kul att vårt samarbete fungerade så bra. Sen var det ju så klart jättetrevligt att träffa alla andra deltagare och lära känna dem.
Hans: – Det var otroligt häftigt att se vilka otroliga byggen som skapades. Vi tror att tittarna kommer att bli förvånade över vad som går att skapa av Lego.
Robert: – Ett särskilt minnesvärt ögonblick under inspelningen var när det avslöjades att en av tävlingarna skull ha Astrid Lindgren-tema. Det kändes så unikt för Sverige och det var jätteroligt att produktionen fått rättigheterna till en så älskad kulturskatt.

Hur viktigt var själva tävlingsmomentet för er?
Robert: – Vår approach till tävlingen var att ha kul tillsammans och prestera byggen vi kunde vara nöjda och stolta över. Vi ville inte äventyra vår vänskap genom någon sorts ”vinna till varje pris”-mentalitet.
Hans: – Vi såg det som en rolig upplevelse och ett minne för livet. Att sedan bli bedömd av en expert kändes ju väldigt spännande och visst är det extra kul om man vinner, även om det ju egentligen känns omöjligt att tävla i Lego-byggande.

Ni är båda meriterade Lego-byggare. Kan ni berätta lite om era bakgrunder och vad ni gjort inom Lego-världen?
Hans: – Jag byggde väldigt mycket Lego som barn men slutade sedan bygga i tonåren. Jag började om med Lego för cirka 15 år sedan, efter att jag och familjen varit på Legoland. Det började faktiskt med att jag då köpte en Legorobot som gick att programmera och med den började mina barn vara med i tävlingar tillsammans med sina tjejkompisar. Som bäst blev laget åtta på VM, med 15 000 lag anmälda, så jag får väl som deras lagledare räkna det som en merit fast det var tjejerna som gjorde jobbet. Samtidigt började jag samla på Lego Star Wars minifigurer. Detta har sedan vuxit så att jag idag har en av världens största Lego-samlingar, och den visas upp på Bureå Camping.
Robert: – Jag byggde också mycket som barn, men i vuxen ålder började jag med Lego efter att ha dragit av mig hälsenan i en innebandymatch och hamnat hemma med foten i gips i åtta veckor. Jag var uttråkad och visste inte vad jag skulle hitta på, men såg såg jag mina söners Lego ligga i en hög på golvet. Så jag satte mig ner och började bygga och ett par veckor senare hade jag byggt en X-vinge från Star Wars med en vingbredd på nästan en meter. Sen blev det mycket Star Wars-byggen, varav ett, en modell av Reys Speeder från The Force Awakens, hamnade på Legos egen Ideas-sida. Den blev efter någon vecka världens populäraste bygge där och fick till sist de 10 000 röster som krävdes för att Lego skulle överväga att ge ut den officiellt. Det blev inget av det, men hela resan var en häftig upplevelse och det var en speciell känsla att mitt bygge blev internationellt känt och uppskattat på det viset. Det bästa av allt var nästan att Speederns original-designer hörde av sig och tyckte att min version var fantastisk.
– På hemmaplan är jag nog mest känd som upphovsmannen bakom Lego-kyrkan. Jag byggde Sankt Olovs kyrka i Skellefteå för ett par år sedan och när några präster såg den på en utställning tyckte de att den skulle ställas ut i den riktiga kyrkan. Så blev det, och under några månader blev kyrkan i kyrkan en sevärdhet i stan.

Hans, du driver ju Bureå Camping och Lego-museet där. Vad kan besökare se och göra? Och visst hittar man några av Roberts byggen där också?
Hans: – Lego-museet på Bureå Camping hyser förutom alla minifigurer också en av världens största Lego-utställningar. Där har jag både officiella set och byggen som är skapade på egen hand. Flera av deltagarna i Lego Masters har byggen i utställningen. Sedan kan man också handla Lego där, även lite mer exklusiva set. I vanliga fall kan man dessutom bygga Lego i museet, fritt eller efter ritningar, och prova på programmering. På grund av corona har vi dock inte haft dessa aktiviteter i år.
Robert: – Jag har de flesta av mina byggen utställda i Lego-muséet, bland annat mina Star Wars-byggen i stor skala. Där finns också min över en meter höga modell av Sankt Olovs-kyrkan i Skellefteå och även en serie byggen som tillsammans berättar historien om Bröderna Lejonhjärta; ett samarbete mellan mig och Stefan Johansson.

Vad, om något, skulle ni säga är viktigare när man skapar egna Lego-kreationer: logik eller sinne för estetik?
Robert: – Det fina med att bygga i Lego är att det är en perfekt mix av logiskt tänkande och estetisk touch. Det är en kreativ process där man hela tiden måste lösa tekniska problem man ställs inför, och komponera en tredimensionell skapelse som fungerar vad gäller proportioner, färg och form. Och bitarnas inbyggda begränsning gör det till ett intressant medium att skapa i. Hans gillar ju tankenötter och att hitta smarta lösningar på problem och jag har en lång historia av att teckna, måla, skulptera och bygga i olika material. Men egentligen gillar vi båda både teknik och estetik.
Hans: – Jag tycker det viktigaste är att man bygger för att man tycker det är kul. Vill man bygga fritt eller efter ritning avgör man själv. Som leksak skulle jag säga att Lego lyfter fram allt möjligt – kreativitet, logik, matematik, hållfasthetsberäkningar och så vidare.

PETER ÖBERG

Läs mer