onsdag 21 oktober
Som en vilsen jolle mellan Konsums skepp
Illustration: Maria Wall

Som en vilsen jolle mellan Konsums skepp

7 oktober, 2020

Krönika. Du kan gå in på IKEA över hela världen och det ser ungefär likadant ut, vare sig du är i Umeå, Dubai, Bangkok eller Kuala Lumpur. Jag vet, jag har varit där.

Följ den gula linjen bara och sätt på stegmätaren för en långpromenad i bekanta miljöer. Annat är det med Konsum- och ICA-butiker. Alla sin egen unika profil. Men just när du har lärt dig hitta din Ekströms nyponsoppa har de möblerat om. Det brukar ske vart femte år. Du utbrister: Var det verkligen nödvändigt! Har ni en orienteringskarta?

Kompositören från Pajala
Jag kunde ha skrivit om oredan hos Ica Gourmet vid Renmarkstorget som nyss byggt om vid entrén men väljer nu Coop City i MVG. Den första du stöter på sedan du tagit din kundkorg är Daniel Fältblad från Pajala som sköter grönsaker & frukt. Det är hans kungadöme du har hamnat i och han är en ivrig försäljare: ”Kolla de här druvorna jag har fått in. Billiga och kärnfria. Eller plommontomaterna från Tornedalen. Hemmatrakter! Goda. Äpplen hur många som helst!”
Jag ser att han har dukat upp med vaniljsås intill äpplena. Ja man kanske skulle göra en äppelkaka? Nötter brukar finnas på ett helt annat ställe i butiken men nu har han snott alla nötpåsar till sin avdelning. Hade det bara funnits plats hade han ställt dit ciderflaskor och partygrejer. Daniel komponerar sitt utbud som han vill.

Som en vilsen jolle
Hyllorna där man ställer upp varorna kallas skepp. Jag vet sådant för redan i början på 70-talet jobbade jag extra som dekoratör på Domus när Coop City hette Konsum och sedan dess har man byggt om ett otal gånger. Men även jag navigerar som en vilsen jolle bland alla skepp där man bytt frysdiskar och flyttat runt. Och trots att jag har varit i butiken så gott som dagligen sedan millennieskiftet får jag fråga personalen: Var har ni hummus? ”Den finns bland fiskkonserverna”. Men självklart! Räknas ströbröd som bröd eller mjöl? Var hittar jag glasstrutarna? Bland kexen? Eller bland strössel och sådant man använder vid bakning? Borde inte glasstrutarna finnas där ni har glass? Jag påpekar och vet bäst. Hur kan det komma sig att ni har polska konserver på hyllan där allt annat är från Asien? Ja just ja. Även burritos finns där och salsa från Mexiko. Kanske har någon tänkt ”invandrarhylla”? Jag köper japansk panko.

Pölsan är då svensk
Charterresenärer på Mallorca, Kanarieöarna och så vidare kan ofta se butiker eller serveringar locka med ”svenskt kaffe”. Nu finns det ju inget sånt, men vi vet vad de menar. Om man besöker en vanlig ICA- eller Konsumbutik kan man fundera på hur mycket som egentligen är ”svenskt” i sortimentet. Knappast oliver och capris, men kanske gurkan från Felix? Slotts senap är nog svensk men ketchupen då? Mutti burktomater. Skulle kunna komma från Närpes eller Tornedalen men är nog från Italien. Jag fortsätter att söka mig fram mellan skeppen och hittar ett sortiment med konserver som hör hemma i sommarstugan: burkskinka! Pölsa på burk. Köttbullar på burk. Försvarets ärtsoppa! Dags att K-märka hela hyllan?

Längtan efter kornmjölsgröten
Som den nyttige samhällsmedborgare jag är vill jag gärna gynna ortens bönder, slaktare, odlare, bagare och allt vad det kan vara. Jag blir glad när butiken har älg, ren eller röding och jag säger aldrig nej till sidfläsket som skärs till av styckmästaren själv. Allt är från trakten om man nu räknar in hela Norrland. Likadant med mejerivaror och tunnbröd, men hur vet jag att det norrländskt mjöl i påsarna? Jag fick en sentimental längtan att göra kornmjölsgröten som morfar Manne åt. Jo det finns på Coop City i tvåkilospåsar. Men varför i fridens namn har man placerat dessa mjölpåsar på nedersta hyllan? Det är väl bara pigga pensionärer som följt Sofia Åhmans övningar i TV som kan nå dit ner? Dessutom, varför finns inte sirapen intill kornmjölet. Det hör ju till uppstekta kornmjölsgröten!

Ja du Nicklas. Vi äldre förfasas över att ungdomen träffas i flockar som på Avions parkering. Såna smitthärdar! Var träffades ni på din ungdoms tid? Vid kiosken? På Bölesholmarna? Tell me more, tell me more ...

BENNY KARLSSON

Läs mer