onsdag 21 oktober
Är det ohållbart med all hållbar hänsyn?
Illustration: Maria Wall

Är det ohållbart med all hållbar hänsyn?

30 september, 2020

Krönika. Det är knappast troligt att Benny verkligen tror att ”ben till buljongen” tillhör min vardag, ens pre corona. Snarare ska det nog tolkas som en syrlig kritik, mellan raderna, till oss ungdomar i medelåldern som inte anammat de seder och bruk som främst generationen före Benny K använde sig av.

Jag själv är Tegare, vilket inte betyder så mycket, mer än att man haft en lätt priviligierad, trygg och ofta sportig uppväxt. Jag erkände det faktiskt så sent som förra veckan, under ett av alla dessa Zoom-möten, den här gången med en Stockholms-kund, att Umeå tenderar att vara något av ett ingenmansland, sociogeografiskt.
Stockholmarna undrade om vi inte var sena till älgjakten, för det hade väl sett nåt om den på Facebook, och jag förklarade att vi inte sysslar med sånt. Jag känner knappt till någon som jagar, förutom Jonas Nordin kanske, regionchef på Företagarna, men han har jag hört aldrig för korn på nån älg, och sen är för juste för att trycka av, så det fyller ju inte min frys, om vi säger så.
Men, jag förklarade för nollåttorna att Umeå är ett undantag litegrann, här i norra Sverige. Har den bara lite osis så kommer umebon att missa både storstadsliv och villdmarks-dito, tvärtom vad kommunens broschyrer påstår, som menar att man får både och här.
Risken är att staden fortfarande är för liten för att erbjuda metropolis-liv, men ej heller så sparsmakad att vi lär oss fiska, jaga, meka och köra skoter, helt enkelt därför att det inte finns så mycket annat att göra.
Jag var däremot på jakt efter lunch häromdagen, och stod i livsmedelsbutiken perfekt placerad i frånvind bara 20-talet meter från sashimi-laxen, och gjorde också ett ljudlöst utfall, bara för att finna hyllan med Fröja-lax tom. Jag förstår direkt att det här betyder problem, och jag vet att ni känner igen er. Trots att man står mitt bland alla ingredienser, råvaror, halvfabrikat och färdiga rätter känns det näst intill omöjligt att bestämma sig, ens komma upp med två vettiga alternativ att välja mellan.
Dessutom, eftersom tiden är mitt på blanka dagen väljer jag att sikta högt och även passa på att shoppa för middagen. Som om jag skulle kunna blanda om korten litegrann, eftersom en rätt är så svår att komma på, så kan jag lika gärna misslyckas med att komma på två.
”Vad ska vi äta” är ett klassiskt dilemma, särskilt för den moderna människan, och tyvärr har det inte blivit enklare med tiden, trots alla valmöjligheter som finns på jaktmarkerna Stora Coop och ICA Maxi. Vi har idag också belagts med mängder av hänsyn att ta, mer än vad lillsyrran är allergisk mot och vad vi åt igår. Moraliska och miljömässiga omtankar, som krånglar till varje litet inköp i livsmedelsbutiken.
Vad är bättre? En super-ekologisk produkt som måste färdas en bit eller en regional produkt med en produktionslina som verkar sisådär? Ska det vara Kravmärkt, eller Svanen, Blå Ängeln, Bra miljöval, Europalövet, Ecolabel eller I love eco.
Hur tusan ska vi veta. Jag ville bara ha lite mat i magen.
Den utsatta positionen får mig att gravitera mot köttdisken, som jag alltid gör så fort jag ska laga mat, och jag både skäms och skräms över det. Och den här dagen hade jag helt enkelt inte samvete att köpa kött-protein till två maträtter samtidigt, så jag kapade svansen vid två tillfällen istället, och nöjde mig med korv, ägg och avokado till lunchen.
Nästan grinfärdig av obeslutsamhet passerade jag sen mejeridiskarna, och orkade inte rösta med fötterna den här gången utan rafsade med mig Oatlys havremjölk – trots att de onda riskkapitalisterna i Blackstone köpt in sig i företaget, och vi alla har blivit uppmanade att bojkotta.
Den står forfarande i kylskåpet och ger mig lite dåligt samvete. Som tur är är den väldigt god i kaffet.
Och snart kanske pendeln svänger, och Oatly är okej igen. Annars finns Oddly Good – en havremjölk som sägs vara ett hållbart val. Just nu i alla fall.
Jag vet som sagt inte, eftersom jag inte är någon hållbarhetsexpert. Jag vet bara att jag gillar lite mjölk i kaffet.

Benny: hållbara hack är ju modernt nu, att återuppliva gamla tricks för att ta tillvara på all mat från djur och gårdar. Vilka är dina främsta?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer