onsdag 21 oktober
Hipp hurra för alla hypokondriker!
Illustration: Maria Wall

Hipp hurra för alla hypokondriker!

23 september, 2020

Krönika. I mitten av 70-talet när jag lärde mig till journalist sa en av mina förebilder i journalistklubben: ”Folk vill läsa tidningen varje morgon för att se att ingenting har hänt.”

Jag funderar ibland ännu på det där när jag sätter mig med kaffekoppen och läser min lokaltidning. Vad nytt har hänt? Jo bränder, slagsmål, olyckor, konkurser och orättvisor. Ja blandat med en del glada nyheter förstås. Jag bläddrar vidare till familjesidan och ser om jag känner någon som omnämns i en dödsannons. Jag tänker då att där ska väl även jag hamna. När prenumerationen tagit slut.
Undrar förresten om man ska ge sig på att skriva eftermälen till folk som de får läsa om sig själva innan de dör och hamnar i tidningen? Kanske en bra affärsidé?

Sveriges hypokondriker i glädje
Tänk dig att dagligen lyssna på din moster som aldrig gjort annat det senaste halvåret än att klaga och prata om sjukdomar och död. Precis så har många känt det sedan Folkhälsomyndigheten började med sina presskonferenser i TV.
Men jag tror mig veta en grupp tittare som har glatt sig. Varje gång som Anders Tegnell har sagt: ”Känner du dig minsta krasslig ska du stanna hemma.” Då tänker jag på alla Sveriges alla hypokondriker. De har fått ett erkännande. De är sedda. De kan med rätta få utbrista: ”JA! Vi vet hur det är att känna sig krasslig. Men inte nog med det. Vi har stannat hemma med gott samvete och gjort samhällsnytta!”
Så snart pandemin är över längtar de att få komma tillbaks till jobben igen och klaga inför sina arbetskamrater: ”Mitt artrosknä! När ska det bli opererat så jag får bli sjukskriven igen!” Och även om det inte är artros så känns det så. Precis som bruna doktorn sa i TV4. Han som är ihop med Lotta Engberg.

Håll i gång med eländet!
Dagligen får vi rapporter om Donald Trump som förmodligen kommer att väljas till president ännu en gång. Här i Sverige går vice rikspolischefen ut med nyheten om att gängkriminaliteten härrör från 40 familjer eller klaner. De där ska ha hållit på långt innan flyktingströmmen kom år 2015 så det är egentligen ingen nyhet, men han ville bara påminna oss om det. Varför har man inte gjort nåt åt det tidigare då? Jo det är naturligtvis regeringens fel. Men så bra! Då kan opinionen få klaga på nåt igen så de får väljarnas sympatier. Den knipsluge Mats Knutson analyserar i SVT.
Hur länge har du varit en vabbande förälder? Har du ett snorigt barn ska det vara hemma två dagar sedan det slutat snora. Nu är det emellertid höst så risken är stor att när du kommer till förskolan har barnet blivit snorigt igen. Och personalen säger: Ta hem ungen! Folkhälsomyndigheten har kommit med en ny rekommendation som ingen begriper. Vi har fått en ny jojo-generation. Ut och in på förskolan.

Törs jag gå till tandhygienisten?
De senaste veckorna har det inte funnits några Covid 19-patienter inlagda på länets sjukhus. Ett test på Umeå universitet visar på ytterst liten spridning av viruset. Jag vill nog hävda att åtminstone här i Västerbotten känns det som att faran är över. Nej, nej utropar alla mina vänner. Vänta ett tag till!
Fick en kallelse från tandhygienisten till torsdagen den 8 oktober. Nu är frågan, törs jag gå dit? Vid närmare eftertanke är det kanske bara där som normala förhållanden råder. Hon har haft munskydd på sig långt innan den här pandemin började. So what’s new?

Ja du Nicklas. Jag tror vi alla längtar till normala förhållanden. Har du några kontakter i älgskogen som kan ge dig älgkött eller ben till buljongen?

BENNY KARLSSON

Läs mer