onsdag 21 oktober
Bilar från A till Ö: Crossland X korsar stad och land

Bilar från A till Ö: Crossland X korsar stad och land

23 september, 2020

Artikel. År 2016, när modellen Mokka fick ett delvis nytt utseende, passade tillverkaren Opel på att ändra namnet till Mokka X. Bilen blev därmed den första medlemmen i Opels X-familj, som sedan skulle komma att utökas med modellerna Crossland X och Grandland X.

Tanken med X:et var att hjälpa konsumenterna att hitta rätt bland märkets olika karosstyper, berättar Colin Yong, chef för internationell produktkommunikation hos Opel. X-suffixet skulle signalera att fordonet i fråga inte hade traditionell kaross utan var en så kallad crossover SUV.
Förkortningen SUV står för de engelska orden sports utility vehicle. Direktöversatt blir det ”sportanvändbarhetsfordon”, vilket ju inte förklarar någonting alls, men begreppet SUV betecknade från början – framför allt i Nordamerika – en oöm, frihjulsdriven pickup med hög markfrigång. Därefter kom en typ av bilar som var en blandning mellan tåliga arbetsfordon och bekväma personbilar. Denna nya biltyp kom att kallas crossover SUV (det engelska ordet crossover betyder ungefär ”korsning” eller ”blandning”). På senare tid tycks begreppet crossover SUV ha fått ytterligare en betydelse: personbilar som inte är gjorda för körning i terräng eller på svårframkomliga vägar men som i viss mån ser ut som om de skulle kunna vara det. Det verkar vara detta senaste sätt att använda begreppet som förekommer i Opels X-familj. Yong berättar att Opel ville förmedla bland annat ”känslan av ett terrängkörningsutseende kombinerad med urban rörlighet”.

Korsande konkurrent
Hos Volvo förekommer förkortningen XC. Dessa bokstäver ska utläsas Cross Country, vilket visar att vagnen i fråga bland annat har fyrhjulsdrift. Engelskans cross country betyder ungefär ”[tvärs]över land” och används i sammansättningar som cross country skiing, vilket betyder ”längdåkning [med skidor]” (i motsats till utförsåkning). Bokstaven X uttalas likadant på engelska som på svenska men eftersom bokstaven bildar ett kors (på engelska cross) tycker Volvo att korstecknet kan utläsas på detta sätt (ordvitsen, eller rättare sagt bokstavsvitsen, är kanske ett resultat av det kinesiskägda företagets göteborgska arv). Någon liknande tanke bakom bokstaven finns inte hos Opel.
– Den uttalas helt enkelt som den engelska bokstaven X, fastslår Colin Yong.
Att X:et inte ska uttalas som cross verkar rimligt – det vore ju lite fånigt om modellnamnet Crossland X skulle bli Crossland cross. Och eftersom bokstaven inte ska läsas som ”cross” kan den ju inte heller vara en symbol för Opels användande av begreppet crossover.
– X:et är inte uttryckligen menat att låta som cross eller syfta på en crossover. Men det är i bilbranschen och bland kunderna vedertaget att bokstaven X nuförtiden tenderar att syfta på fordon med SUV-liknande kännetecken, till stor del på samma sätt som att R vanligtvis syftar på en sportig modell, förklarar Colin Yong.
Däremot finns det i modellnamnet Crossland X en annan ledtråd till vilken sorts fordon Opel anser att detta är.
– Cross-delen av namnet ger faktiskt en vink om crossover-identiteten, vilken är mer framträdande hos denna modell än hos Grandland, som har en märkbart starkare SUV-karaktär.

Från A till X
Det fanns förstås, enligt Yong, även andra skäl till valet av namnet Crossland.
– Det var ett medvetet val att ha en helt annan sorts namn än det som använts på våra mer traditionella B-, C- och D-segmentsmodeller, som har haft namn som slutat på A. Vi ville göra det tydligt att detta var ett helt nytt fordon som inte är en vanlig halvkombi eller MPV [multi-purpose vehicle (högbyggd minibussliknande personbil), artikelförfattarens anmärkning] och vi ville också förmedla en äventyrlig, sportig attityd. Dessutom matchar det namnet Grandland perfekt på det sättet att kunderna snabbt känner igen att de båda modellerna kommer från samma tillverkare.
Jag frågar om det inte finns risk att kunderna missförstår modellnamnet så att de tror att Crossland X är en fyrhjulsdriven bil, alltså en sådan som kan cross the land, ”korsa markerna”, men Yong ser ingen sådan risk.
– Crossland syftar på bilens äventyrliga sinne och förmåga att med bekvämlighet ta människor till många olika destinationer – som också kan vara inne i städer. Namnet är inte vilseledande för Crossland X är faktiskt lika hemtam på långresor som i hjärtat av en storstad. Framför allt är det ett namn som passar perfekt på fordonets crossover-utseende och körglädjeskännetecken.

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer