fredag 6 augusti
”Nu ser marknaden bättre ut”

”Nu ser marknaden bättre ut”

16 september, 2020

Artikel. Hur är läget på bostadsmarknaden, och vad ska man som bostadssäljare eller -köpare tänka på i dessa tider? Med start denna vecka pratar Bil & Bostad med några av stadens mäklare. Först ut är Philip Forsman, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Det har varit ett speciellt år. Hur skulle du säga att bostadsmarknaden i Umeå sett ut jämfört med ett vanligt år?
– När corona uppdagades så kändes en liten påverkan på marknaden jämfört med tidigare år. Det upplevdes som att marknaden blev lite mer passiv på grund av yttre påverkan och osäkerhet med vad som hände i omvärlden. Mot sommaren märktes ändå att det var folk som rörde på sig och var tvungna att flytta på sig på grund av olika anledningar. I slutet på sommaren blev lägenheter attraktivt då studenterna fick sina intagsbesked. Nu ser marknaden bättre ut då branschen har anpassat sig efter hur samhället ser ut idag.
Är det något särskilt man bör tänka på i dessa tider om man planerar att köpa eller sälja bostad?
– I dessa tider är det viktigt att kolla hur visningar sker. Kolla med ansvarig mäklare hur visningar går till då det har blivit mer aktuellt med videovisningar och onlinevisningar. Fysiska visningar är fortfarande högst aktuellt men oftast delar vi mäklare in visningar i flera perioder så att man får en specifik tid man ska komma. Detta är en av de åtgärder vi har varit tvungna att ta för att undvika att man blir för många på plats samtidigt.
Vad tror du om hösten och läget framöver?
– Marknaden i slutet på sommaren och i höst har sett positiv ut. Det är fler folk som kommer på visningar och jag upplever att ruljangsen av objekt har ökat. Det har varit mycket aktivitet på marknaden nu under sommaren, mer aktivitet än på många år och vi hoppas att det håller i sig framöver mot hösten.

PETER ÖBERG

Läs mer