måndag 23 november
Den lyckliga företagaren, finns hen?
Illustration: Maria Wall

Den lyckliga företagaren, finns hen?

16 september, 2020

Krönika. Benny efterlyser glada företagare, och det kan nog vara på sin plats, att göra ett litet upprop efter dem. Som ren omväxling.

För rent naturligt uppträder annars den upprörda företagaren betydligt oftare i faunan, den är en mycket vanligare syn, särskilt på Facebook.
Inte minst nu när Covid-19 slår hårt mot alla typer av entreprenörer, och värst mot de som är i upplevelsebranscher av olika slag. Och småföretagarna är ju nåt av det viktigaste vi har, landets blodomlopp, som blåser liv i oss som samhälle och levererar en massa juste tillväxt som blir resurser som kan fördelas med den så kallade fördelningspolitiken. Så vi kan ju inte bara stillatigande se på när merparten av dem går ner sig. Inte ens den nästan tvångsmässigt positive entreprenören Stordalen pallar att förlora en miljon kronor i timmen hur länge som helst, utan att förlora geisten.
Här har vi folket ställt oss enade i en rad räddningsinsatser och supportat allt från lokala krogar till lokala idrottsföreningar. Eller egentligen kanske bara de två, när jag tänker efter.
För den stackars detaljhandeln till exempel verkar det vara svårt att göra nåt. Coronatillvaron har utvecklat sig till en tuff strid på flera fronter, efter att pandemin lyckats övertyga de sista analoga shopparna att testa näthandeln.
Så nu handlar vi alla för fullt via nätet, och därmed finns det ingen chans att vi någonsin kommer att kunna återställa det utbud av fysiska affärer som vi hade före vårvintern 2020.
Det var då, och nu är nu. Saker och ting förändrades och för en gångs skull gick orsak-verkan åtminstone att betrakta väldigt enkelt.
Men, inget ont som inte för nåt gott med sig. För borde inte handelsdöden utgöra en välsmakande revansch för alla människor som befolkar byarna i Sverige, som sakta men säkert blivit av med affärer, utbud och service i ett par decennier nu, utan att nån i storstäderna brytt sig ett skvatt? Att den här obönhörliga centraliseringen numera även drabbar mallgrodorna i Ume till exempel måste väl rimligtvis firas med kokkaffe lite varstans i inlandet, tror ni inte?
Nu är det vår tur att promenera genom centrum och se butikslokalerna gapa tomma och hotfulla mot oss. Nu är det vår tur att känna bluesen av att vi inte riktigt bär oss längre, att vi inte är tillräckligt attraktiva ... att det är nåt fel med platsen där vi valt att leva.
Det är naturligt att våndas på det där sättet, men meningslöst och framförallt lite opåkallat.
Det handlar om förändring bara, ingenting annat, och den är tyvärr ingenting att göra någonting åt, den är opersonlig bara, och effektiv. Möjligtvis rättvis, men inte särskilt klok.
Därför är det lika bra att hoppa på tåget istället för att stå kvar på perrongen och tycka att allt var bättre förr.
Jag måste än en gång citera den världsberömde ekonomen Manuel Castells, som jag hade äran att boka till Umeå Forum-konferensen 2001. Manuel höll en föreläsning och deltog i en debatt från sin arbetsplats vid universitetet i Berkely och myntade då en melankolisk klassiker. Mycket av hans teorier handlade om de nya ekonomierna som började växa fram – drivna av digitalisering och globalisering, som han lovprisade. Han menade att ”globaliseringen är fantastisk, den har egentligen bara en nackdel ... att den inte går att stoppa.”
Än idag vet jag inte riktigt hur rolig eller ens ironisk han försökte vara, han är liksom inte riktigt den typen, utan jag tror att han menade det på det otillfredsställande sätt som framtiden faktiskt blev. Att det finns mycket gott med internet men ungefär lika mycket dåligt – och det finns inte jättemycket vi kan göra åt det.
Vi kan reagera såklart, men vi lyckas liksom aldrig förebygga nåt.
Nåväl. En prisutdelning till glada företagare? Låter som en bra idé.
Om inte annat kanske de blir glada av att få vinna ett pris? Men, då kanske det vore mer funktionellt att ge priset till en ledsen företagare?

Benny; dåliga nyheter kommer alltid att vara bättre nyheter än bra nyheter. Så, låt oss hjälpa till och berätta det positiva. Ge oss en rad goda nyheter!

NICKLAS BERGLUND

Läs mer