måndag 23 november
Spel: Hotshot Racing

Spel: Hotshot Racing

9 september, 2020

Artikel. Om du gillar racingspel från 90-talet eller bara är ute efter något fartfyllt och kul kan den nya retroracern Hotshot Racing vara något för dig.

Under första halvan av 90-talet kom 3D-spelen på allvar, med titlar som Virtua Fighter och Virtua Racing i bräschen, med grafik som var uppbyggd av texturlösa polygoner. Efter något år dök spel med mer avancerad grafik, och texturer, upp, men dessa tidiga 3D-spel har en särskild look och känsla. Det är här Hotshot Racing hittar sin inspiration.
Likt arkadracingspelen från 90-talet är Hotshot Racing inte särskilt komplicerat. Man gasar och styr, och kan – förhållandevis enkelt – drifta, vilket bygger upp en turbomätare som ger en en extra fartskjuts. Man har åtta karaktärer, vardera med fyra bilar, att fritt välja mellan, och ett hyfsat antal banor. Något regelrätt karriärläge finns inte, utan närmast kommer tävlingar där man köra fyra lopp i rad. Dessutom finns enskilda lopp, onlinespelande, spelande på delad skärm med upp till fyra spelare, och två ytterligare spellägen kallade Cops and robbers och Drive or explode, vilka ger lite extra variation. Svårighetsgraden är precis rätt, och banorna och körningen är snabba och utan moment som förtar glädjen.
Det finns många som försökt återskapa gamla tiders spelupplevelser, men det är få som lyckats så bra som utvecklarna av Hotshot Racing. Inte bara är low poly-grafiken vacker och tidstrogen, här finns också en stor dos spelglädje. Ett av årets roligaste racingspel, i mina ögon.

PETER ÖBERG

Läs mer