måndag 23 november
Bilar från A till: Crosley och Crossley – bilar för korsvägen?

Bilar från A till: Crosley och Crossley – bilar för korsvägen?

9 september, 2020

Artikel. Om man går igenom bilhistorien så finner man att fler än en Crossley korsar ens väg. Och det är inte så illa med tanke på att detta engelska ängskorsnamn är ganska ovanligt.

Efternamnet Crossley – som också kan stavas Crosley – kommer från England. Namnet avsåg från början en plats (eller rättare sagt flera platser med samma namn – det har funnits minst två platser i grevskapet Yorkshire som burit namnet Crossley). Ortnamnet är sammansatt av de fornengelska beståndsdelarna cross, som betyder ”kors” (och som stavas likadant i modern engelska), och leah, som betyder ”äng” eller ”glänta” (nuförtiden stavas ordet lea och betyder ”äng”, ”gräsmark” eller ”vall”). En äng med ett kors på eller intill, alltså.
Men det är inte självklart att det var ett kristet kors; ortnamnet verkar ha uppstått före 600-talet och vid denna tid var England ännu inte helt kristnat. Det är inte heller säkert att ortnamnet avsåg resta kors – det skulle ju också kunna vara så att stigar eller vägar korsade varandra på en eller flera av de platser som namnet avser.

Efternamn på efterkälken
Ortnamnet verkar senare ha blivit benämning även på personer från de aktuella platserna och blev så det som vi idag skulle kalla efternamn. Nu finns namnet i många engelskspråkiga länder – men är inget vanligt namn. Fyra statistiker vid University College London har med hjälp av 2001 års brittiska röstlängd sammanställt listor över de 20 vanligaste efternamnen i England, Skottland, Wales och Nordirland. Crossley/Crosley finns inte med på någon av listorna. Vanligast verkar det ovanliga namnet vara i Yorkshire.
Ett namn behöver förstås inte vara sällsynt bara för att det saknas på en lista över de 20 mest frekvent förekommande. Men inte ens på en lista över de 1000 vanligaste efternamnen i USA finns namnet med (listan upprättades av US Census Bureau efter den senaste folkräkningen 2010).
Trots att Crosley och Crossley är ovanliga namn har – kors i taket! – flera bilmärken ändå lyckats heta så. Det första bilmärke som bar namnet var troligen den brittiska Crossley som tillverkades från 1904 till 1937. Bröderna Francis och William J. Crossley i Manchester grundade 1867 Crossley Brothers, som bland annat levererade maskiner till stadens textilindustri. Senare – när bröderna börjat med biltillverkning – startade de dotterbolaget Crossley Motors. Som symbol för bilmärket valde bröderna ett koptiskt kors (vilket senare blev ett malteserkors). Man skulle kunna tro att det var första delen av brödernas efternamn som ledde till valet av logotyp, men det sägs att det framför allt var brödernas brinnande religiositet som gjorde att de ville att korset skulle sitta främst på bilarna.

Småbilarna krossades av de stora
Det fanns också ett amerikanskt bilmärke som hette Crossley. Det tillverkades i Hartford i Connecticut under åren 1913-1914. Namnet kom från grundaren, Albert D. Crossley. Betydligt mer känd är dock den amerikanska Crosley som tillverkades från 1939 till 1952. Denna lilla biltillverkare, grundad av Powel Crosley Jr., byggde små bilar som skulle bli billiga. Bolaget krossades dock till slut av ”de tre stora” amerikanska biltillverkningskoncernerna (GM, Ford och Chrysler) som med sina stordriftsfördelar kunde erbjuda stora bilar som var endast marginellt dyrare än Crosleys små.
Crosley tillverkade inte bara bilar för den amerikanska marknaden utan även för export. När bilarna såldes utanför USA kallades de Crosmobile för att inte förväxlas med det tidigare nämnda brittiska märket Crossley.
Crosley byggde små sedaner, små pickuper, små sportbilar och små stationsvagnar. Helt i linje med detta var att man också lanserade en liten jeep. Den fick namnet Farm-O-Road. När Crosley-företaget försvann köpte den kaliforniske bil- och båthandlaren W. B. Crofton rättigheterna att tillverka fordonet. Han kallade det Crofton Bug. Bug betyder bland annat ”insekt” eller ”kryp”, men till skillnad från Volkswagen Typ 1, som i engelskspråkiga länder kallades Beetle (”skalbagge”) eller bug på grund av karossformen, fick Croftons Bug sitt namn för att den var bra på att krypa fram i terrängen. Senare introducerade Crofton den motorstarkare versionen Brawny Bug (brawny betyder bland annat ”muskulös” eller ”stark”).

FREDRIK ANDERSSON

Läs mer