torsdag 21 januari
Aktietipset: Investera i höns!
Illustration: Maria Wall

Aktietipset: Investera i höns!

9 september, 2020

Krönika. Ibland säger folk till mig; Varför skriver du inte en bok?
Nej, svarar jag. Vet du hur mödosamt det är att skriva böcker? Läs Stieg Larssons millennieböcker och se hur genomarbetade de är. Han lade ner år av research bakom dessa och ett stort engagemang. Det är ingen tillfällighet att de översatts till världens alla språk och sålts i över 80 miljoner exemplar.

Just nu läser jag Karin Smirnoffs trilogi från Smalånger: Jag for ner till bror, Vi for upp med mor och Sen for jag hem. Geniala titlar som nog även bidrog till succén. Enligt författaren själv fick hon tydligen ”flow” när hon skrev vilket är en ljuvlig känsla. Resultatet: lättlästa böcker med stort innehåll. Grattis!

Aktietips: Investera i höns!
Vilken innovation skulle jag helst ha kommit på, undrar krönikekollegan Nicklas. Ja, varför inte ett vaccin till coronan? Inte bara skulle jag hjälpa mänskligheten, jag skulle bli stormrik! Nu sitter visserligen forskare över hela världen och försöker komma på det där vaccinet. Jag antar att de tittar i mikroskop och har vita rockar. För så ska ju forskare se ut? Men då kan jag berätta att så gjorde även jag som barn. Jag köpte ett mikroskop från Hobbyförlaget i början av 60-talet. Forskaren lille Benny kunde nu förstora hårstrån och sockerkristaller för att sedan komma med den stora upptäckten: Se! Ett toffeldjur som simmade i en droppe blomvatten. Heureka! Där tog min forskarkarriär slut.
Om jag nu inte kan lösa gåtan kring coronavaccinet så har jag ändå ett tips: När det där vaccinet ska massproduceras krävs befruktade hönsägg i stor skala där vaccinet ska odlas. Den fiffige kapitalisten investerar därför i höns!

Hur ser en uppfinnare ut?
Bilden av hur de svenska uppfinnarna såg ut har jag fått med svartvit film. De var ingenjörer som såg ut som Hasse Ekman. De hade kostym, rökte rak pipa och bodde i stora villor i Stockholms finare kvarter. Men alla ingenjörer såg inte ut så. Jag hade en kompis under ungdomsåren som hette Hasse Frisk och bodde i en sån där ”arkitektritad villa” i Järved. Ofta kom hans farsa ner till oss i källaren när vi var där och spelade skivor. Vad är ni spelar? ”Mothers of Invention” sa jag. Uppfinningarnas mödrar. Han log och lufsade vidare i sin gröna träningsoverall till sitt arbetsrum som låg intill. Alltid bar han på en askkopp och två paket gröna Minden cigarettpaket. Vad gör farsan din undrade jag?
”Han är ingenjör och uppfinnare på Järveds Mekaniska. Just nu tror jag att han ritar en ny sorts skogsmaskin som både fäller och barkar träd automatiskt.”
Åren har nu gått och vad jag förstår blev den där maskinen en världsexport.

Processen från början
Jag har stolt skrivit några gånger att jag kommer från en släkt av fabriksarbetare från Hörnefors. En tid jobbade även jag där till och från. Jag kan hela processen. Jag har stått vid lassen av timmer som kom från inlandet som kanske avverkats med Edvin Frisks skogsmaskin. Eller dragit in timret från viken med båtshake, barkat, huggit till flis och sedan sett flisen kokas till massa. Därefter har jag lämpat ner massabalarna i Holländeriet, stått vid valsarna och sett hur soppan blev till papper som sedan gick till omrullning och därefter skäras till ark. När jag slutade på fabriken fick jag med mig några paket med A4 som jag sedan använde till att skriva Julkalendern med Staffan och Bengt som gick i TV 1984. A4-arken är slut men teveprogrammen går att se i repris på Youtube eller SVT play antar jag. Jag får 700 spänn per år i stimpengar som jag givetvis investerar i höns. Kuckeliku!

Ja du Nicklas. Jag ser att Umeå kommun ska dela ut nåt slags pris till Umeås gladaste företagare. Har du stött på några såna den senaste tiden?

BENNY KARLSSON

Läs mer