torsdag 21 januari
Världen räcker inte till
Illustration: Maria Wall

Världen räcker inte till

2 september, 2020

Krönika. Benny undrar varför vi, mänskligheten, lägger pengar på att försöka ta oss till Mars.
Nu är det ju inte längre enbart supermakter som tävlar om ledningen, utan idag finns även privata aktörer som hittar mening med att lämna jordelivet på det här högteknologiska sättet.

Jag antar att ett svar är detsamma som till varför hundar slickar sig mellan benen? För att de kan.
En annan förklaring är besläktad med varför folk bestiger berg, varför nån springer ett maraton, ger sig fan på att lösa Fermats gåta eller skaffar barn... Att man vill ge sig själv en rejäl utmaning.
Ett tredje svar är såklart att vi snart är klara med den här planeten, och att vi måste se oss om efter en ny boplats.
De privata rymdprogrammen är inte många dock, utan det handlar egentligen bara om den minst sagt märklige Elon Musk. Han har ju sysslat med Tesla-bilar litegrann på sidan om, revolutionerat bilindustrin på kvällar och helger ... för det är rymdprogrammet Space X som alltid varit hans skötebarn. Vem drömmer inte om ett privat litet NASA? Den frågan är enklare att svara på: ingen drömmer om det.
Men Musk är inte som andra – han är vad du får om Steve Jobs och Howard Hughes skulle ha skaffat en gemensam son. Genial, lika udda nästan som han är framgångsrik, en smula känslolös vad det verkar och därtill gränslös.
Om du inte vet vem det här är, eller inte får nån bild framför dig, så kan du tänka på Robert Downey Jr i Iron Man. Och vet du inte vem Iron Man är heller så är du bara att gratulera – för då kan du be dina barnbarn streama den filmen för dig redan i kväll.
Serieentreprenören Elon Musk är född i Sydafrika, med en ingenjör till pappa och fotomodell till mamma. (Så klart kan världens starkast lysande entreprenör och inspiratör på 2000-talet inte vara helt utan höga kindben och tydlig amorbåge.)
Han sålde Paypal för en och en halv miljard och kunde vid 28 år börja drömma riktigt stort. Inspirerad av science fiction-författaren Isaac Asimov förstod Musk att ”... förr eller senare måste vi expandera bortom vår gröna och blå boll, annars kommer vi att vara utdöda”.
Elon vill se en koloni med 80 000 människor på Mars redan 2040. Först var prislappen för att få byta planet cirka fem miljoner kronor, men den har korrigerats nedåt och idag pratas det om kanske en miljon kronor, vilket inte är nåt hemmarnsköp utan går att jämföra med en mikroskopisk etta på Haga.
I våras fick han förresten sitt första barn med nya flickvänen, att addera till de sex pojkar han redan har med sin ursprungs-fru. Den här heter förresten ”X Æ A-12” i förnamn.
Elon Musk svar till varför han lägger miljarder på Space X är antagligen ett självpåtaget ansvar för mänsklighetens framtid, kombinerat med att det är ganska roligt och sexigt med rymden, raketer och sånt.
Men, det mest ansvarsfulla svaret på din fråga Benny, blir nog ett annat. Nämligen att vi lär oss en massa på vägen, under superkomplicerade projekt som det här.
För det är egentligen alltid samma sak. Oavsett vad du har satt upp för mål för ditt innovationsarbete, så är chansen mycket större att du uppfinner nåt annat än det du föresatt dig.
Coca-Cola var tänkt som ett bättre alternativ än morfin för de som hade utvecklat ett missbruk, Viagra skulle först hjälpa hjärtpatienter med själva hjärtat men hade bieffekter som förändrade, så att säga, inriktningen för produkten, och en av de som försökte uppfinna en evighetsmaskin fick nöja sig med ett roulette-bord.
Så, man vet aldrig var klurigt idéarbete tar en, bara att vi inte kan sitta och rulla tummarna under vår livstid. Vi måste ju försöka göra saker bättre hela tiden, även om saker nästan aldrig blir som vi tänkt oss.
(PS! Att gnälla på andra på Facebook räknas INTE som att göra nåt.)

Benny: De gånger jag drabbas av avundsjuka så handlar det ofta om goda idéer och smarta upplägg som man själv borde haft fantasin att förutse och förverkliga själv. Som skulpturen Puppy av Jeff Koons eller varför inte Youtube? Vilka innovationer önskar du att du hade lanserat, Benny?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer