fredag 25 september
”Tryggt att handla hos oss”
Foto: Elin Larsson

”Tryggt att handla hos oss”

2 september, 2020

Artikel. Bil och Bostad passade på att besöka Motorcentralens Audiavdelning för att prata om tiden som varit, hur de ser på framtiden och vad som planeras inför MRF-dagen.

För Audi som har en stor andel tjänstebilsförsäljning har coronakrisen varit påtaglig men trots detta ser försäljningchefen Roger Olofsson nu tillbaka på en väldigt lyckad sommar.
– Vi har absolut märkt av corona, framförallt i början, i april, maj och i synnerhet på nybilsförsäljningen. Det var många som ville ha in offerter men svaret var ofta ”jättebra, intressant men jag måste avvakta” och det har man ju full förståelse för. Jag tror att många företag hade annat att tänka på än att byta bilar. Maj var nog den tuffaste månaden. Nu på slutet har det blivit betydligt bättre, det märks att det har börjat rullat igång igen, berättar Roger som ser tillbaka på en lyckad sommar.
– Jag vet inte vad det var som hände men det har varit ett otroligt tryck på bilar i sommar och vi har sålt fler bilar i år än motsvarande period förra året.

Trendigt med el
Den stora trenden i dagens bilförsäljning är laddhybrider och elbilar och vid sidan om frågor kring skatt och drivmedel är det elbilarnas räckvidd som är den absolut vanligaste frågan som Roger får besvara.
– Det är en väldigt viktig fråga för många kunder och det finns många som säger ”när bilarna går 50 mil, då ska jag köpa” men det är ungefär som att du tänker att det skulle vara 50 mil mellan varje ställe där du kan tanka. Då vore det ju viktigt att ha en stor tank i bilen, men så ser det inte ut idag. Jag brukar säga att, om du stannar i Ö-vik eller Sundsvall efter att ha kört dina 30 mil och ska tanka så kanske du går in någonstans och tar en kopp kaffe och sträcker på benen under tiden som bilen laddas, och när du är klar så är bilen full igen, vad är då problemet? Någonstans måste man pausa.
Han berättar om en av deras nya modeller, Audi e-tron Sportback 55 quattro S line, som hjälper föraren att planera sin resa och att hitta laddstationer.
– Om du knappar in adressen du åker från och adressen du ska till och du ska köra långt så kommer bilen först tala om för dig om du inte har tillräckligt mycket el för att ta dig hela vägen, sen kommer den lägga upp en rutt där den visar var du kan stanna för att ladda och hur lång tid det kommer att ta på vardera ställe om du ska tanka fullt. Då kan du planera din resa och välja vilken station du vill stanna på. Just nu har vi bara den här modellen som har den här tekniken men det kommer ju komma fler modeller med den här funktionen framöver.

Räckvidd och laddning
För egen del tror Roger att det är en större fråga och av större betydelse att utöka laddstationsnätet.
– Det finns ju ingen nackdel om bilarna går 50 mil, men hur ofta är det du kör så långt utan att tanka? Jag tror att det är viktigare att bygga fler och snabbare laddstationer. Det tror jag är mer avgörande. Staten subventionerar ju de här bilarna så ska man få ut maximal effekt av det så måste man utöka så att det blir lättare för folk att tanka el, oavsett om du kör med en laddhybrid eller med en ren elbil, annars får ju folk stå i kö för att kunna ladda sina bilar.
Han tycker även att det finns frågor kring elbilar som kunderna missar eftersom de är så fokuserade på just räckvidden.
– Hur lång tid tar det till exempel att ladda bilen? Jag tror aldrig jag fått den frågan. En e-tron laddar från noll 80 procent på cirka 35 minuter, om laddstationen är på 150 kW. Jag tycker att det finns fler frågor än hur långt den går. Och många gånger klarar du ju dig – hur ofta sitter du och kör 42 mil? resonerar Roger.
Utvecklingen i laddnätet går idag förhållandevis långsamt, menar Roger, och tittar man på en karta så ser man att det är betydligt lättare att resa söderut än norrut.
– Jag tror att vi kommer se en ökning i takt med att fler och fler el- och hybridbilar säljs. Audi har redan idag många modeller som laddhybrid och två olika elbilar, och tittar man på vad som komma skall så är det närmsta för Audis del fler helelbilar. Vi får ut e-tron Q4 och e-tron GT kring årsskiftet och de kommer faktiskt gå längre också, de kommer gå upp emot 44-45 mil.

Trygghet i köpet
Men även om det framförallt är hybrid- och elbilar som är den starka trenden idag tycker Roger att man även ska vara öppen för andra alternativ när man letar bil.
– Många funderar ju om diesel, till exempel – ”är det någon som köper det fortfarande?” Det finns en stor osäkerhet kring bensin och diesel. Men jag tror att man ska tänka mer på hur man själv ska använda bilen. Alla har ju så olika behov. Köp den bil som passar just dig och dina behov. Fundera inte så mycket på vad som säljs mest eller inte. Det är så otroligt olika.
Vad som däremot är viktigt är att ha koll på vad det är man köper, inte minst om man köper en begagnad bil. Det är här den stora fördelen med att gå till en MRF-handlare kommer in, menar Roger.
– Jag tycker att det borgar för trygghet. Du vet att bilarna är genomgångna och du vet att du har garantier på bilen. Du får all information vi kan ge dig. Du kan alltid hitta MRF-blanketten med information i framrutan på bilen hos MRF-handlare, du kan läsa själv och du får med dig en kopia när du åker härifrån så att du vet vad det är du köpt. Du har tre månaders garanti på begagnade bilar och du vet att oavsett vad som händer så får du hjälp. Det borgar för att det är seriöst, helt enkelt.
Med MRF-dagen för dörren så slipar man just nu på specialerbjudanden men vad dessa kommer att vara är inte bestämt ännu. Däremot kan Roger avslöja att man i år kommer att samarbeta med Jaktia.
– De kommer framförallt att visa sina fiskeredskap men kanske även något mer jaktbetonat, och man kommer även kunna testa deras utrustning med hjälp av digital teknik.
En anpassning till corona är att man i år inte kommer bjuda på någon tårta, istället kommer man att bjuda på bullar inslagna i papper så att alla besökare kan känna sig trygga med det fika som serveras. Roger tycker att man ska passa på att besöka sina bilhandlare.
– Det är en rolig dag då alla har öppet och man kan åka runt och ta del av många bra erbjudanden. Det händer lite mer just den dagen så det är en bra dag att besöka sin bilhandlare och kanske passa på att titta på något nytt, avslutar Roger.

ELIN LARSSON

Läs mer