fredag 25 september
Rekordsommar för bygghandeln

Rekordsommar för bygghandeln

26 augusti, 2020

Artikel. Under året har det talats en hel del om olika branscher som haft det svårt med tanke på coronatiderna. Men det finns också branscher som inte drabbats i samma grad – och vissa som kanske till och med gått bättre än vanligt. Bil & Bostad pratar med några av de stora bygghandelskedjorna om läget i branschen och intresset för hemmabyggande.

Mer tid hemma har präglat 2020 då resande och umgängesmöjligheter varit begränsade på grund av coronavirusrelaterade restriktioner. Denna situation har påverkat många branscher negativt, medan andra inte drabbats på samma sätt. Till exempel har dagligvaruhandeln och tv- och datorspelsbranschen gått lika bra som, eller bättre än, vanligt.
Mer tid hemma har också lett till ett ökat intresse för hemmafixande och byggande; åtminstone rapporterades det om det i början av sommaren. Men hur har det egentligen sett ut? Bil & Bostad har pratat med Beijer Byggmaterial och XL-Bygg Stenvalls.

Med tanke på corona, har ni märkt av någon skillnad i efterfrågan på byggvaror, eller i kundbeteende, jämfört med en vanlig sommar?

Stefan Löfgren, regionchef Beijer Byggmaterial:
– Vi ser en tydlig ökning när det gäller att handla byggvaror – framförallt att handla via e-handel vilket kanske är den största förändringen. Många har utnyttjat vår tjänst att beställa på vår e-handel och hämta upp byggmaterialet färdigpackat vid våra byggvaruhus inom tre timmar, och även våra hemleveranser med kranbil har ökat. Det har gjort att många som varit oroliga att besöka fysiska butiker ändå har kunnat få hem byggmaterial till sina projekt. Dessa tjänster har även ökat och varit uppskattade hos vår professionella byggkunder som inte vill ta risker och som vill hålla sig och firman rullande.

Henrik Morin, vd XL-Bygg Stenvalls:
– XL Bygg Stenvalls gör sitt bästa år genom tiderna. Vi har ett stort kundförtroende med en bra produkt och prismix som attraherar våra proffskunder och den medvetne konsumenten. Vi har under första halvåret 2020 utvecklats med dubbla vår marknadsutveckling. Vi är ett norrländsk lokalt företag som vidareförädlar trävaror från de norrländska skogarna, och vår bedömning är att coronaeffekten alla pratar om har en betydande inverkan, men den större delen bedömer vi kommer från vårt långsiktiga arbete med att stärka vår norrländska anknytning och vår fina kontakt med våra kunder.

Hur har ni och branschen
påverkats?

Henrik Morin, vd XL-Bygg Stenvalls:
– Vi jobbar nära våra byggkunder och där ser vi att en del små och medelstora byggföretag har och kan komma få det tufft till följd av Covid-19. Deras slutkunder är inte lika angelägna om att dra i gång projekt där de ska ha en hantverkare hemma nu när många jobbar hemma och det finns risk för smittspridning. Ännu längre fram finns vissa indikationer på en viss inbromsning i marknaden även hos de större byggkunderna. Vi hoppas nu, i och med den situation som Sverige befinner sig i med tanke på Covid-19, att stimulanspaket för byggsektorn kan komma från regeringshåll – exempelvis utökat ROT. Byggsektorn är ju en stor del av landets BNP – någonstans mellan tio och tolv procent, vilket skulle vara en viktig del att ”kickstarta” i gång vår ekonomi igen och sätta fler i arbete.

Stefan Löfgren, regionchef för Beijer Byggmaterial:
– Många av våra kollegor har lidit brist på tillgång av material i byggvaruhusen, något vi har klarat oss bra från, dels genom en mycket god planering och dels genom egna sågverk som förser oss med sågade trävaror.

Är det något särskilt som folk har varit intresserade av i sommar?

Stefan Löfgren, regionchef för Beijer Byggmaterial:
– Vi har precis som vanligt haft vår högsäsong under sommaren då många utomhusprojekt ska genomföras. För våra medvetna konsumenter sticker trall- och altanbyggen ut men även målning och inredning tar stor plats. För våra proffskunder är det en allmän positiv kundtillströmning som ger oss skjuts.

Henrik Morin, vd XL-Bygg Stenvalls:
– Det är för tidigt att se någon trend i förhållande till 2019 som var XL Bygg Stenvalls bästa år, men andra halvan av året brukar normalt vara bättre än första så vi ser med stor tillförsikt an höstens utveckling.

PETER ÖBERG

Läs mer