fredag 25 september
Rullande bilutställning livar upp sommaren
Foto: Peter Öberg

Rullande bilutställning livar upp sommaren

19 augusti, 2020

Artikel. I Umeå är det tradition med veteranbilsträffar på Gammlia varje sommar. I år har dessa träffar inte kunnat äga rum i vanlig form, men de har ersatts av något nästan lika bra – och för somliga kanske ännu bättre. Bil & Bostad besökte Gammlia 2.0 en vacker sommarkväll.

Det är mycket som inte är som vanligt i år och många aktiviteter som blivit inställda. Bland dem de stora årliga motorträffarna för bil- och fordonsentusiaster.
– Vi gillar vår hobby och att träffas och det har varit ett underskott på händelser i år, säger Curt Jonsson, ordförande Umeå Veteranbilsällskap.
I Umeå är veteranbilsträffarna vid museet på Gammlia en tradition sedan 15 år tillbaka, träffar som i år har tagit en annan form än vanligt då det inte längre är möjligt med stora folksamlingar. Tanken med Gammlia 2.0 är att man, istället för att alla ska samlas på en plats, tar bilarna ut till folket och till de mindre samhällena kring Umeå.
– När vi hade Gammlia-träffarna var det mötet med människor som var det viktiga. När vi i år inte kunde genomföra dem som vanligt kom vi på att vi kunde ha en utställning längs vägen istället, en rullande utställning, säger Curt.

Inte bara Umeå
Utgångspunkt är fortfarande Gammlia, men destinationerna och sträckorna varierar. Just denna vecka var det Holmsund och Obbola som var målet, och i kväll (19 augusti) bär det av mot Sävar och byarna norr om Umeå, och veckan därpå avslutas cruisingsommaren med en tur västerut.
– Det är många byar som fått ett happening och många som annars inte skulle ha tagit sig till Gammlia som fått se det här. Det glädjer ung som gammal och har varit väldigt uppskattat, säger Curt.
Intresset för Gammlia 2.0 har varit mycket större än man trodde. Holmsundsrundan hade någonstans kring 1000-1100 åskådare och 230 deltagande fordon, och det är inte bara umebor som är intresserade.
– Det har kommit från folk från Piteå, Ö-vik och Skellefteå, och det har delats på Facebook i USA och Australien. Gammlia 2.0 har väckt uppmärksamhet över hela världen.
Hur ser då framtiden ut? Kommer man att återgå till de gamla vanliga träffarna eller fortsätta med detta nya koncept?
– Nästa år kan bli en kombination. Gammlia 2.0 har varit fantastiskt uppskattat, men kan man träffas och fika och umgås är det ännu bättre, avslutar Curt.

PETER ÖBERG

Läs mer