torsdag 21 januari
Politik är att vilja (undvika lite skatt närhelst det går)
Illustration: Maria Wall

Politik är att vilja (undvika lite skatt närhelst det går)

19 augusti, 2020

Krönika. Hej igen Benny. Det där att vi ska försöka minimera de politiska inslagen i våra spalter, det är ju mest av omtanke för våra läsare. De bombarderas ju hela tiden ändå av politiska utspel från alla håll och kanter, så B&B kanske kunde få vara en fristad för dem?

Jag vill inte vara en sån nämligen, som lägger ytterligare sten på börda.
Men, såklart är det svårt. Allt blir ganska snabbt politik. Hör här bara:
Tycker man att det är genialiskt att toppa ett ungdomslag i idrott så är det tveklöst politik, via konkurrens-idealet och en kortsiktig inställning till personlig utveckling.
Och, att inte förespråka toppning blir då automatiskt INTE samma sak som en kravlös tillvaro med låt-gå-uppfostran, som många gärna väljer att tolka frånvaron av elit-satsning.
Vi ska självklart ställa krav på alla i en grupp – bara inte samma krav, eftersom alla har så olika förutsättningar och är bra på olika saker. Men, att inte ställa krav, inte förvänta sig något överhuvudtaget av en person, är ju fortfarande oförskämt.
Nåväl, ni märker. Ämnen som engagerar är i vissa perspektiv definitivt politik.
”Politik är att vilja”, sa ju Mona Sahlin, och oavsett om hon gjorde några mindre lyckade val i livet, så får vi väl ge henne rätt där.
Så, nu vill Liberala ungdomsförbundet avskaffa alla heldagar, säger du?
En sak är ju säker, om det här stämmer, att nåt röstfiske handlar det sannerligen inte om, tvärtom snarare.
Samma sprängkraft har väl den lokala, politiska nyheten att Robert ”man-måste-se-möjligheterna” Winroth byter från Miljöpartiet till Moderaterna, tänkte jag, tills jag såg reaktionerna på sociala medier, och det visade sig att nästan ingen var förvånad över den här rockaden. Det fanns förvisso en gruppering som var en smula överraskade, men de var mest förvånade över att Robert inte redan var moderat.
Men, det blir säkert jättebra. Robert är en stark profil, handlingskraftig och modig – och han kommer att göra ett bra jobb för den marknadsliberalism som vi så klart också behöver här i Västerbotten.
Robert vågar vara mångfacetterad, precis som vi människor är i grund och botten, under alla lager av fernissa som vi gör enklast i att fronta med. Men vi är ju betydligt mer komplicerade än det verkar, otydligare ... sämre på många sätt kan man kanske säga, jämfört med hur vi hoppas vara.
Jag till exempel har ju ofta väldigt moderna och förnuftiga åsikter på middagar, som inte alltid resonerar med hur jag agerar. Det är inte så enkelt som det låter nämligen, att leva som man lär. Och inte är det väl nåt fel med att ha höga mål, och moraliska ambitioner, som man kanske inte når upp till. Sikta mot himlen, ni vet, är givetvis bättre än att ställa låga krav på sig själv redan från start.
Men, jag är gråsosse-uppfostrad men blev trots det egen företagare. Jag har en äkta bild av att solidaritet är det viktigaste vi kan sträva efter – men har samtidigt valt att skaffa mig en privat sjukförsäkring via mitt bolag. Jag står inte för den ideologin alls, men tycker samtidigt att det är riktigt bekvämt att gå förbi alla i vårdkön när jag använder den.
Jag har uttryckt, precis som Mona, att det är häftigt att betala skatt, bara inte lika häftigt som att undvika litegrann av den på olika sätt – kanske via att plocka ut aktieägarutdelning istället för lön.
Jag erkänner att jag är motsägelsefull och obeslutsam, som ren inspiration till er andra. För, att vara för säkra på vår sak, för fulla av oss själva, och visa upp perfekta fasader är tråkigt och ointressant. Sånt saknar attraktionskraft och skapar bara större avstånd mellan oss.
Det stämmer nog för både politiker och civilister, att vi har mycket att vinna på att visa oss tveksamma ibland, och bjuda in till diskussion – precis som om vi ville ha en givande kontakt med andra människor och inte bara vill köra ner åsikter i halsen på dem.

Benny: Du är ju en härlig männisch’ – men helt perfekt är ju ej heller du. Om vi ska vara lite ärliga här, enligt den tes jag driver ... vilka är dina största brister?

NICKLAS BERGLUND

Läs mer