fredag 25 september
Svensk natur lockar
Foto: Philip Avesand/Visit Umeå

Svensk natur lockar

12 augusti, 2020

Artikel. De restriktioner som införts på grund av coronaviruset har gjort att många i år spenderar semestern lite annorlunda. Hemester och svemester är två ord som vi fått lära oss; istället för solresor är det hemmanära aktiviteter och naturupplevelser som gäller.

Svenskarna gillar att resa till varmare platser, men på grund av minskade möjligheter till långväga resor till följd av coronaviruset har vi under våren och sommaren fått nöja oss med att hålla oss inom Sverige, och i varierande mån det egna hemmet.
Två ord som därför blivit vanliga i år är ”hemester” och ”svemester”. Kort sagt handlar det om att spendera semestern hemma eller i Sverige istället för att göra utlandsresor. Även om det är i år orden populariserats är de inte nya, utan de lanserades av Språkrådet som nyord redan år 2009 efter att det engelska ordet ”staycation” börjat användas, främst i USA.
Coronatiderna påverkar så klart många människor och branscher, inte minst turistnäringen. Hotell, reseföretag och nöjesarrangörer är bland de hårdast drabbade. Samtidigt har reserestriktionerna lett till att många gett sig ut för att uppleva den fantastiska naturen vi har i Sverige, vilket i Umeå och Västerbotten märkts bland annat genom ett ökat intresse för cykelleder och fjällvandring.

PETER ÖBERG

Läs mer