fredag 25 september

”Oerhört stor påverkan på besöksnäringen”

12 augusti, 2020

Artikel. Fem frågor till Sara Gustavsson, vd Visit Umeå

Vilka är de vanligaste
frågorna Visit Umeå får?
– Vi får vanligtvis en stor bredd av frågor till oss. Alltifrån saker man kan göra och hitta på till hur man tar sig till olika besöksmål eller vandringsleder.
Hur har coronatiderna påverkat turismen och besöksnäringen i Umeå?
– Coronapandemin har haft en oerhört stor påverkan på besöksnäringen. Alla branscher har påverkats med färre kunder och därmed en minskad omsättning. Detta har så klart i sin tur lett till korttidspermitteringar och vissa fall även varsel.
Vilka branscher eller aktiviteter är hårdast drabbade?
– Den största negativa påverkan är de näringar och branscher som har stora intäkter från affärsresenärer och affärskunder. Detta är exempelvis flygbranschen, hotell, restaurang, konferensanläggningar, aktivitetsföretag och så vidare. Men även de näringar som vanligtvis jobbar mot den internationella marknaden, allt från Finland och Norge till Tyskland är också påverkade. Det handlar om campingar, naturturismföretag och så vidare.
Finns det några ljuspunkter?
– Just i juli månad detta år har vi kunnat se en tillströmning av inresta svenskar, sådana som kommer för att hälsa på släkt och vänner, är på genomresa, eller bara vill upptäcka regionen. Det har gjort att juli månad har varit bättre än väntat för besöksnäringens företag. Dock var juli månad förra året mycket bra vilket gör att företagen ändå tappar i omsättning jämfört med föregående år.
Vilka är de populäraste besöksmålen eller aktiviteterna?
– Just denna sommar är naturen en av de viktigaste besöksanledningarna. Både umebor och inresta efterfrågar utomhusaktiviteter och vi har märkt att Umeåregionens vandrings- och cykelleder är mer besökta än tidigare. Men vi vet också att de restauranger som har öppet i sommar har varit välbesökta.

PETER ÖBERG

Läs mer