torsdag 21 januari
Naturmorgon med ål i en brunn
Illustration: Maria Wall

Naturmorgon med ål i en brunn

12 augusti, 2020

Krönika. Jag lyssnar ofta på radioprogrammet Naturmorgon i P1. Det sänds tidigt på lördagmornar med repris på söndagar. Där får vi höra direktsända inslag där utsända reportrar står vid någon tjärn och pratar om näckrosor. I bakgrunden hör vi en morgonpigg uggla: ”hooo hooo” hördu! En pärluggla. Det susar i säven och snart hörs även snattret från en and. Ett program gudagott att vakna till.

Upptäck naturen!
Naturmorgon är fullt av experter. De kan berätta om steklar, spindlar och skalbaggar. Svartmyran, flygmyran, rödmyran. Och där ett myrlejon! Vi lär oss allt om lavar och mossor och blommor. Vi hör namn nämnas som vi inte har hört sedan vi gick i skolan. Ursings fältflora! Minns ni den boken? Eller Brehms Djurens liv som fanns i några band.
Vi har lämnat spindelväven på de uppstoppade djuren i materialrummet och tagit oss med ut i naturen. ”Klafs klafs”, nu går vi på gungflyn bland pors och hjortron. Är det inte en guckusko där borta? Direktrapporterna avlöses ibland med ett kåseri. De kalls kråkvinkel. Det är så gammeldags radio att jag minns Nils Lindman och de andra på Korsnäsgården. På den tiden hördes det när de tände eld på en tändsticka och tog ett pipstopp. Samma lugn finns i Naturmorgon i P1 som är behagligt att lyssna på. Men så ...

Den ensamma ålen i brunnen
En lyssnare ringer in till programmet och ställer en fråga. Hon kommer från södra Sverige och berättar om en gård de har med en brunn. Nu har de dragit bort brunnslocket och upptäckt några ålar där i brunnen. Eller är det snok eller kopparorm? En expert anlitas och kan svara. Det är förmodligen ålar som varit där de senaste femtio åren. Snacka om isolering! ”Men tur de har varandra, det vanliga är väl att bara släppa i en ål,” sa experten. På vissa gårdar har man hittat ensamma ålar som i en brunn för att hålla rent som varit ensam i över 100 år. Det är så att hjärtat brister. I mörkret har de fått stora ögon för att kunna upptäcka någonting ätbart. Ja vad finns att äta i en brunn? Och vad skulle hända om man släppte ut en sån ål i havet. Skulle den hitta till Sargasso för att para sig? Och vad skulle de andra ålarna säga när hundraåringen kom simmande där med sina stora ögon? ”Long time no sea. Tjena Marty Feldman!” Ursäkta jag kan inte låta bli att vitsa.

Naturen har blivit ett tivoli
Vi är inne i sjätte månaden i pandemins tid och ingen vet riktigt hur framtiden ser ut. Till och från har jag skrivit om detta i mina krönikor sedan i mars och jag har uppmanat min krönikekollega Nicklas att ge mig andra ämnen att skriva om. Men icke sa Nicke. Nu vill han att jag ska göra en ny bedömning av läget. Ja hur ska jag kunna göra det? Ställ mig i så fall tillsammans med Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens presskonferenser i teven så ska jag peka med hela handen. Vi är less på den här pandemin nu! Ni har stängt Gröna Lund och Liseberg vilket har gjort att hela naturen har blivit ett tivoli. Folk vandrar som soldatmyror till Skulebergets topp för att ta en selfie. Turisterna som kommer från storstan till Västerbottens fjällvärld med hyrda husbilar utbrister: ”Trappstegsforsen! Var e rulltrappan då! Såna som vi har utomhus i Skärholmen!”

Ja du Nicklas. Jag vet att du inte vill skriva om politik, men nu vill Liberala ungdomsförbundet avskaffa alla helgdagar. Vad tycker du?

BENNY KARLSSON

Läs mer